Paascampagne voor Cuba 2017

De jaarlijkse paascampagne van ICS samen met G3W (Geneeskunde voor de derde wereld) staat al een paar jaren in het teken van duurzame ontwikkeling. Het welzijn van de mens en de zorg voor het klimaat zijn al vele jaren een prioriteit binnen de Cubaanse gemeenschap. Het goede Cubaanse voorbeeld zetten we via deze weg extra in de kijker!

Paascampagne voor Cuba : we steunen een partner met groene ambities!0ICS en G3W gingen een partnerschap aan met de Cubaanse ngo 'Centro Felix Varela'. Deze organisatie heeft al meer dan 15 jaar ervaring met 'greenmapping' in de volkswijken van Havana en ver daarbuiten.

Greenmapping?

Greenmapping is een unieke methode waarbij de bewoners zelf hun lokale milieurijkdom in kaart brengen. En dat mag je letterlijk nemen. Gewapend met een grondplan en in papier uitgeknipte symbooltjes verkennen ze hun buurt. Iedere waardevolle ecologische, sociale en culturele locatie krijgt een symbool. Mensen leren zo hun eigen leefomgeving beter kennen, de problemen op te sporen en er samen met de lokale overheden oplossingen voor te zoeken.
Heel concreet: een waterput die vervuild is, een speelplein dat aan vernieuwing toe is, de ontdekking van een vergeten waardevol stukje bos, een buurtcentrum met aanpalend terrein dat mogelijkheden biedt voor een voetbalterrein. De slogan is 'si mapea con amor, tu barrio sera mejor': als je je buurt liefdevol in kaart brengt, zal die er beter van worden. 

Door de samenleving gedragen

Een simpele techniek die succes oogst. Momenteel zijn er al 115 plaatsen in Cuba met een ‘Grupo Mapa Verde’. Een groep van mensen (uit het buurtcomité, de plaatselijke school,...) die de ‘groene kaart’ van hun buurt vormgeven, updaten en ermee naar de lokale overheden stappen om samen werk te maken van een betere buurt.

In Cuba hebben ze al lang ingezien dat ontwikkeling pas echt duurzaam is, als ze door de samenleving wordt gedragen. De ‘greenmapping’ helpt hen daarbij. Door deze methode vinden lokale overheden en bewoners elkaar in hun ambitie om een betere buurt te creëren.

Steun via de Paascampagne

Met de jaarlijkse paascampagne willen ICS en G3W dit project steunen. De opbrengst van de verkoop van de fairtrade chocolade-eitjes gaat integraal naar dit project. Wil je aan de slag en zelf paaseitjes verkopen bij je familie, vrienden of collega's? Neem dan contact op met Annemie , annemie@cubanismo.net of 02/209 23 63  

 


Ook jij kan aan de slag!

Door een zakje (h)eerlijke paaseitjes voor Cuba te kopen help je mee aan de uitbouw van enkele van de vele Cubaanse gemeenschapsprojecten. Want duurzame ontwikkeling is iets wat door de hele gemeenschap moet gedragen worden. Dat hebben ze in Cuba goed begrepen.

De paascampagne loopt tot Pasen. 

De prijs voor één zakje paaseitjes (200gr) is €5. Vrijwilligers van G3W en ICS willen zo veel mogelijk zakjes fairtradechocolade paaseitjes verkopen. Wil je zelf aan de slag bij vrienden, familie of in je werkkring met deze campagne? Stuur dan een mailtje naar annemie@cubanismo.net
Met de opbrengsten steunen we de werking van onze Cubaanse partner én zetten we Cuba en zijn aanpak rond klimaat in de kijker!