Zwaar noodweer in Havana en Pinar del Rio, 2 dodelijke slachtoffers

Uit voorlopige gegevens over de schade in Havana blijkt dat om 18.00 uur (plaatselijke tijd) in de hoofdstad 61 aardverschuivingen zijn gemeld, waarvan 60 gedeeltelijke en één totale, waardoor negen gezinnen, in totaal 20 personen, zijn getroffen.Wij betreuren de dood van twee mensen in Havana, ten gevolge van een aardverschuiving en een ongeval. 445 mensen hebben onderdak gekregen in ongeveer 80 evacuatiecentra en nog eens 1.914 mensen hebben zichzelf geëvacueerd naar de huizen van familie of vrienden.

De gemeentes die het meest door aardverschuivingen zijn getroffen zijn Centro Habana, Diez de Octubre en Habana Vieja. Vijfenveertig brigades werken momenteel intensief aan het herstel van de elektriciteit voor de getroffen bevolking, voor zover de weersomstandigheden dit toelaten.

De wijken El Fanguito (Plaza) en Pontón (CentroHabana) behoren tot de zwaarst getroffen buurten. In de wijk El Fanguito moesten de bewoners worden geëvacueerd omdat een ijzeren brug was ingestort, waardoor grote overstromingen waren ontstaan. Er werd geen verlies aan mensenlevens gemeld. Voor de komende uren, waarin nog mer zware regenval wordt verwacht, adviseert de regioregering de bevolking om niet de straat op te gaan. De handelaars, werkplaatsen en openbaar vervoer worden geadviseerd hun diensten te verminderen tot de weersomstandigheden verbeteren.

Communicatie van Orestes Llanes Mestre, coördinator van de regering van Havana