Volledig programma Che Presente: 2 dagen zon zee en socialisme

Cubanismo.be  heeft al jaren een vaste stek op het festival Manifiesta. Dit jaar hebben we maar liefst 2 topgasten uit Latijns-Amerika: Aleida Guevara en Pablo Sepulveda Allende. Op het programa staan conferenties, ontmoetingen, salsa en mojito's: een mix van informatie en plezier.  We willen jou er graag terug bij! Bestel dus hier al je tickets. De prijs voor een dagticket is nog tot eind juni 13 euro (daarna wordt het 2 euro duurder) . Ontdek verder het ganse programma!

 

ONZE GASTEN

Aleida Guevara March

Meer te weten te komen over Aleida Guevara? Klik hier.

Pablo Sepulveda Allende

Meer te weten te komen over Pablo Sepulveda Allende? Klik hier

ZATERDAG 8 SEPTEMBER

11u : Topconferentie: de VS en Latijns-Amerika

Trump sloot vorig jaar een militaire interventie in Venezuela niet uit. Na de herverkiezing van Venezolaanse president Maduro in mei, besliste hij onmiddellijk nieuwe harde economische en financiele sancties tegen het land. Een paar decennia geleden kon je makkelijk de naam 'Venezuela' door 'Chili' of door 'Cuba' vervangen. Het patroon herhaalt zich. 'Regime change' vanuit de VS is geen theoretische hypothese voor de Latijns-Amerikanen. Het is een realiteit gisteren en ook vandaag.

We hebben het in deze conferentie met twee bijzondere personaliteiten over de strijd van hun (groot)vader toen en over hun eigen strijd vandaag tegen dat VS-imperialisme: Pablo Allende, kleinzoon van Salvador Allende en Aleida Guevara, de oudste dochter van Che Guevara.

Moderatie:  Paula Polanco, voorzitster van intal (www.intal.be)

15u: Strijdmeeting: de ganse wereld tegen de blokkade van Cuba

Cuba wordt getroffen door de langslopende financiële en economische blokkade vanuit de VS. Maar ook onze Belgische en Europese regeringen zijn medeplichtig. Kom er meer over de te weten in deze strijdmeeting waarin we onze nieuwe campagne i.s.m. FOS, Oxfam Solidariteit, Vrienden van Cuba, 11.11.11 en AC ABVV en meer dan 40 andere organisaties voorstellen.

Met oa. Aleida Guevara, de Cubaanse Ambassadrice in België Norma Goicochea, Belgische en Nederlandse slachtoffers van de blokkade tegen Cuba oa. Gents bokser Jo Devrieze en Nederlands activist Kees Van Oosten. Gemodereerd door VRT-journalist Mathias Thuyls.

 

Salsa workshop met Salsa de Brujas zaterdag om 16u en zondag om 14u30

Concerten

20u20- 21u45: Skala B

Achtkoppige salsband van Antwerpse muzikanten met Cubaanse en Chileense roots. Authentieke salsaklassiekers waarbij je niet kan stil kan blijven staan. A bailar!

 

23u15- 0u15: Pastis: ska uit Vlaams-Brabant! 

0u15- 3u00: DJ Pacha

Salsa, Reggaeton, Cumbia ... met deze Latijns Amerikaanse stijlen brengt DJ Pacha de zon naar ManiFiesta. DJ Pacha is van Gent heeft Boliviaanse wortels en een groot hart voor Cuba(nismo.be). Traditiegetrouw sluiten we de eerste dag van Che Presente af met zijn set.

 

ZONDAG 9 SEPTEMBER

 

11u30-12u: Golazooo tegen de blokkade.

We laten de sfeer van het WK voetbal nog wat langer duren! Op Che Presente zullen we een potje voetbal doen tegen de blokkade. De ganse wereld is namelijk tegen de blokkade (behalve de VS en haar vazalstaat Israel). We zullen enkele felle penaltys schieten in hun goal. Doe je mee? 

12u- 13u: Meet & Greet met Aleida

Aleida Guevara, oudste dochter van Che, is zelf een heel inspirende persoonlijkheid. Ze werkt als kinderarts in Havana, maar reist daarnaast ook de wereld rond om over de erfenis van haar vader te getuigen, over de Cubaanse revolutie maar ook over haar visie op wereldproblemen en de rol die links daarin volgens haar moet spelen. Een imposante dame, die je niet onberoerd laat.

We organiseren een meet & greet met Aleida naar aanleiding van '90 jaar Che' met daarop aansluitend een foto en signeersessie.

Wil je een specifieke vraag aan Aleida stellen dit kan nu al: stuur een mailtje naar erwin@cubanismo.be

13u15: Film: Fresa y Chocolate

Deze prijswinnende film en Oscarkandidaat van de bekende cineast Alea uit 1993 moet je hebben gezien als je in thema's Cuba en homoseksualiteit geïnteresseerd bent .

Diego is een Cubaanse homoseksuele kunstenaar, die ontevreden is over het Castroregime. In een ijssalon in Havana maakt hij kennis met de student David. Hij is van plan om Diego te bespioneren, omdat hij hem als een dissident beschouwt. Ze moeten allebei hun vooroordelen terzijde schuiven, voordat er een authentieke vriendschapsrelatie kan groeien.

De naïeve kijker zal wellicht denken dat het om een anti-regimefilm gaat. Het tegendeel is echter waar: hij werd door de Cubaanse regering bewust gepromoot en zowat heel Cuba heeft hem gezien. Hij had dan ook enorme sociale repercussies op het eiland. In 2004 startte men met een programma om de aanvaarding van seksuele diversiteit in de Cubaanse samenleving te vergroten en de wettelijke en maatschappelijke positie van holebi’s te verbeteren. Sindsdien neemt Cuba een actieve rol in bij de aanvaarding van andere seksuele oriëntaties en genderidentiteit. Voortrekster in die strijd is Mariela Castro, dochter van Raúl maar vooral een internationaal gerenommeerde seksuologe. Zij dynamiseerde de werking van CENESEX, het Cubaanse instituut voor seksuele opvoeding.

Dit jaar kan je op de Cubanismostand ook de Nederlandse vertaling van het boek van Senel Paz, waaruit het scenario werd gehaald, kopen

Film - 108 min - ESP-FR
Regie: Tomás Gutiérrez Alea, Juan Carlos Tabio

 

 

17U45:  Meet & Greet met Pablo Sepulveda Allende en aansluitend concert van Felicia Parra

Op 11 september herdenken de Chilenen en met hen vele anderen overal ter wereld met een links hart, de moord op socialistisch Chileens President Salvador Allende. Met zijn kleinzoon Pablo Allende, blikken we terug op het Chili van zijn grootvader en hoe dit hem geïnspireerd heeft in zijn strijd voor een betere wereld vandaag.

Daarna volgt een concert van Felicia Para en haar partner. Felicia is de kleindochter van Violeta Parra, de Chileense folkzangeres bekend om haar protestliederen ten tijde van de dictatuur van Pinochet. Een emotioneel concert, een hommage aan de verzetsstrijders van toen, maar met een blik op de toekomst: want hun bloed stroomt verder in deze nieuwe generaties.

 

DOORLOPEND

Cubanismo tours

Interesse om naar Cuba op reis te gaan, maar niet als gewone toerist? Met Cubanismo.be hebben we jarenlange ervaring opgebouwd in solidariteitsreizen, syndicale reizen en reizen voor specifieke doelgroepen. Cubanismo tours wordt op Manifiesta jullie reisbureau richting Cuba. Open op zaterdag en zondag tussen 14u en 18u.

Bar

met Cubaanse speciaalbieren en mojito's van Havana Club

Standenmarkt 

Met verschillende Cubasolidariteitsgroepen
en vooral grote Cubanismo.be stand met Cuba boeken, petjes trendy T-shirts en Cubaanse artisanale juweeltjes

Cosy Corner om eventjes uit te rusten en te ontsnappen aan de festivaldrukte