Verkiezingen Brazilië: de resultaten van de eerste ronde zijn een uitdaging voor de democratie

Voorbije zondag, 7 oktober 2018, zijn de Brazilianen gaan stemmen voor hun toekomstige president. De uitslag is ronduit schrikwekkend. Volgens de officiële resultaten haalde de extreem-rechtse kandidaat Javier Bolsonaro nipt de meerderheid niet. Zo zullen Bolsonaro (46,2%) en zijn progressieve uitdager Fernando Haddad (29,1%) tegenover elkaar staan in een tweede ronde op 28 oktober. De rechtmatige kandidaat voor links, Lula, zit in de gevangenis en daarom nam de nummer 2 Fernando Haddad deel. Die ziet de verkiezingsresultaten als een uitdaging voor de democratie in Brazilië.

"Deze resultaten zijn een uitdaging omdat ze ons de risico's voor de democratie in Brazilië doen beseffen.  Wij willen democraten en degenen die zich bekommeren om de armsten verenigen. Het is noodzakelijk om voor sociale rechtvaardigheid te strijden," zei Haddad deze zondag in eerste verklaringen na het vrijgeven van de resultaten. Hij herinnerde de toeschouwers eraan dat sinds 1989 de Braziliaanse presidentsverkiezingen altijd al in een tweede ronde  beslecht zijn geweest en dat de  Arbeiderspartij (PT) altijd op de tweede plaats stond en in de tweede ronde toch won. "We zullen nu respectvol omgaan met deze verkiezingsstrijd. Onze wapens zullen de argumenten zijn."

Vervolgens beloofde de PT-kandidaat om te strijden voor "een Brazilië met democratie en sociale rechtvaardigheid" en stelde hij dat hij een  "project" voor ogen heeft voor de Zuid-Amerikaanse reus waarin soevereiniteit de prioriteit wordt.

in een kiesstrijd die gedomineerd word door de media is het blijkbaar mogelijk dat een seksist en fascist het haalt op een kandidaat die de sociale vooruitgang van het volk voor ogen heeft. We zien dit niet alleen in Brazilie, maar bv ook in de VS waar Trump met soortgelijke extreem-rechtse uitspraken een publiek voor zich heeft gewonnen. 

Gebaseerd op artikel Resumen Latinoamericano