USAID en de Trump regering blijven pogingen ondernemen om Cuba te destabiliseren

Trump is nog niet van het toneel, net zomin als de aanhoudende destabilisatiepogingen tegen Cuba. Deze keer wordt er een nieuwe aanval ingezet tegen de Cubaanse toeristische sector.

Voor deze nieuwe aanval heeft de VS-regering grote sommen geld toegekend aan een Cubaans-Amerikaanse "democratiebevorderende" organisatie die gevestigd is in Zuid-Florida en die onlangs heeft opgeroepen tot een gewapende invasie tegen Cuba.

Het United States Agency for International Development (USAID) heeft een organisatie zonder winstoogmerk uit Florida $97.321 toegekend voor een programma genaamd "The Truth about Exploitation in Cuban Tourism".USAID kende de subsidie toe aan het Cubaanse Democratische Directoraat, oftewel Dirección Democrática Cubana, op 5 november van dit jaar.

De organisatie CDD werd in 1990 in Miami opgericht. Het promoot zichzelf als een organisatie die de democratie in Cuba bevordert "met verschillende geweldloze middelen". Haar doelstellingen zijn het ondersteunen van vrijheid, democratie en mensenrechten in Cuba door middel van geweldloze burgerstrijd.

Orlando Gutiérrez Boronat, een Cubaans-Amerikaanse balling in Zuid-Florida, leidt de organisatie. Op 4 december sprak Gutierrez Boronat zijn steun uit voor een gewapende invasie van Cuba om de socialistische regering omver te werpen als Cubaanse soldaten dodelijk geweld zouden gebruiken tegen Cubanen die zich tegen de regering verzetten. In de verklaring zei hij:

"Als er dodelijke repressie is om het volk van Cuba te onderdrukken, dan we roepen op tot internationale interventie onder leiding van de Verenigde Staten om het socialistische regime omver te werpen en te beëindigen met militair geweld."

Uit de gegevens blijkt dat USAID en het ministerie van Buitenlandse Zaken de organisatie minstens 6.970.939 dollar hebben gegeven van 2006 tot 2019.

Hieronder staat de grafiek met de subsidies die CDD heeft ontvangen per jaar en per bedrag.