Trump verbiedt chartervluchten naar negen luchthavens in Cuba

Trump kondigde vrijdag 10 januari aan dat alle chartervluchten uit de VS naar alle bestemmingen in Cuba stoppen, behalve naar de internationale luchthaven in Havana. Dit is de meest recente in een reeks sancties tegen de regering van het eiland voor haar steun aan Nicolás Maduro in Venezuela.

Chartermaatschappijen krijgen 60 dagen de tijd om alle vluchten te staken. Het Amerikaanse ministerie van Transport zal ook een maximum aantal chartervluchten opleggen dat naar Havana mag vliegen. Dat wordt beperkt tot 3.600, hetzelfde aantal toegestane vluchten in 2019. De commerciële vluchten werden al beperkt tot negen bestemmingen in oktober en cruisereizen naar Cuba werden in juni 2019 verboden.

"De actie van vandaag zal het vermogen van het Cubaanse regime om inkomsten te verwerven verder beperken. Die gebruikt het voor zijn voortdurende onderdrukking van het Cubaanse volk en zijn gewetenloze steun aan dictator Nicolás Maduro in Venezuela," zei staatssecretaris Mike Pompeo. "Door chartervluchten naar deze negen Cubaanse luchthavens op te schorten, belemmeren de Verenigde Staten het Cubaanse regime nog meer om toegang te krijgen tot harde valuta van VS-reizigers.

Met de afschaffing van commerciële vluchten naar alle provincies, behalve de hoofdstad, zullen duizenden Cubano-Amerikanen meer moeite hebben om naar het vaderland te reizen om familieleden te bezoeken. Ook het aantal binnenlandse vluchten is afgenomen.

"Het annuleren van deze vluchten zou centen uit de Cubaanse schatkist kunnen halen, maar het haalt vnl. dollars uit de zakken van de Cubanen zelf en voedsel van de tafels van Cubaanse families en probeert opnieuw de Cubaanse familie te treffen voor binnenlandse (nvdr: in de VS)  politieke winst," zei Collin Laverty, voorzitter van Cuba Educatieve Reizen.

De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodríguez maakte onlangs bekend dat 552.816 Cubaanse Amerikanen het eiland vorig jaar hebben bezocht. "Het is ongelooflijk dat de regering nu de Cubaans-Amerikaanse gemeenschap viseert door hun reizen naar het eiland te bemoeilijken en zo hun contacten met hun familie”, zegt een andere reisorganisatie. "Als u hebt gereserveerd om naar de provincies te vliegen na 10 maart, zal u uw reisbureau moeten contacteren om naar  vluchten naar Havana te worden omgeleid," zegt een chartermaatschappij op zijn website

‘Het Verbond van het Cubaanse Verzet’, een koepel van verschillende contra Cuba clubs in Miami, juicht de afschaffing van chartervluchten toe: ” Het toerisme naar Cuba verstrekt slechts de winsten van het Castroregime, dat die gebruikt om aan de macht te blijven, het doden en onderdrukken van Cubanen nu al meer dan 60 jaar verder te zetten, en ook  zijn inmenging in Venezuela en Nicaragua te versterken".

In een interview met el Nuevo Herald en de Miami Herald eind vorig jaar, zei waarnemend Assistent Secretaris voor Latijns-Amerika Michael Kozak dat de VS- regering zich richt op het beperken van de inkomstenbronnen van de Cubaanse overheid. De V.S. geloven dat de Cubaanse regering een van de pijlers is die Maduro nog steeds helpen aan de macht te blijven, o.a. door het verstrekken van kritieke veiligheids- en inlichtingendiensten.

Deskundigen en critici van de VS-regering vragen zich af hoe effectief de "maximale druk campagne" en de sanctie die vrijdag werd toegevoegd wel zijn, en wijzen erop dat Maduro nog steeds aan de macht is en dat het inperken van familiereizen Trump in de verkiezingen van 2020 zou kunnen schaden.

"Dit recente reisverbod is nog een wanhopige stap van een beleid dat duidelijk gefrustreerd is door het onvermogen met  zijn ‘maximale drukpolitiek’ regimeverandering in Cuba of Venezuela in te luiden," zei Ric Herrero, uitvoerend directeur van de Cuba Studiegroep.

"Vreemd genoeg lijken de adviseurs van de president in Zuid-Florida te geloven dat ze de Cubaans-Amerikaanse verkiezing in november zullen winnen door Cubaanse families te straffen. Ze hebben dat al eens eerder gedaan maar vergeten dat het familiereisverbod heeft bijgedragen aan hun nederlaag in de presidentsverkiezingen van 2008. Dus deze strategie is even verward als immoreel."

Miami Herald