Trump kondigt nieuwe maatregelen aan tegen Venezuela en Cuba

Het Witte Huis beschreef de drie regeringen van Cuba, Nicaragua en Venezuela als vertegenwoordigers van de "destructieve krachten van onderdrukking, socialisme en totalitarisme. De sancties zijn gericht tegen bedrijven die verbonden zijn met de goudsector. Beschreven als de "Trojka van Tirannie", zijn er nieuwe sancties tegen de drie landen aangekondigd. Vandaag ben ik erg trots om aan te kondigen dat President Trump een uitvoerend decreet heeft ondertekend om nieuwe en strenge sancties op te leggen aan Venezuela," zei John Bolton, nationaal veiligheidsadviseur.

In zijn toespraak stelde Bolton dat deze drie Latijns-Amerikaanse regeringen "destructieve krachten van onderdrukking, socialisme en totalitarisme" vertegenwoordigen. Onder de huidige sancties kunnen noch Venezuela, noch het staatsbedrijf PDVSA, onderhandelen over schulden in de Verenigde Staten, waardoor in de praktijk de markt voor de VS wordt gesloten. "Onder leiding van Trump zullen de VS rechtstreeks actie ondernemen tegen deze drie regimes om de rechtsstaat, de vrijheid en het minimale menselijke fatsoen in onze regio te verdedigen," zei de leider in een toespraak.

Bolton zei dat de Verenigde Staten uitkijken naar "het zien vallen van alle hoekpunten van de driehoek: Havana, Caracas en Managua". De adviseur zei dat wanneer die dag komt, de bevolking van de regio "er zeker van kan zijn dat de Verenigde Staten achter hen staan tegen de krachten van onderdrukking, totalitarisme en overheersing.

"Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ook twee dozijn nieuwe entiteiten, die eigendom zijn van of gecontroleerd worden door het Cubaanse leger of inlichtingendiensten, toegevoegd aan de lijst waarmee financiële transacties voor mensen in de Verenigde Staten verboden zijn," zei hij. Deze verordening bevat concrete maatregelen om te voorkomen dat Amerikaanse dollars het Cubaanse leger, de veiligheidssector en de inlichtingendiensten bereiken.

Deze toespraak komt op een moment dat de Algemene Vergadering van de VN een poging van de Verenigde Staten om de mensenrechtensituatie op Cuba te bekritiseren heeft verworpen. "In deze regering zullen er geen geheime kanalen meer zijn tussen Cuba en de Verenigde Staten. Ons beleid is transparant voor het Amerikaanse volk en de wereld," zei hij.

Lisez ici le texte de l'ordre exécutif.