Testen met Cubaans medicijn ter versterking van de natuurlijke immuniteit

 

Gezien de dreiging van het nieuwe coronavirus is het bemoedigend te vernemen dat er in Cuba proeven worden gedaan met een medicijn om de aangeboren immuniteit te versterken.

Het nieuwe product, CIGB 2020 Immunopotentiator, wordt in de neus of onder de tong aangebracht en is effectief gebleken bij bevestigde COVID-19-patiënten, waardoor de overgang naar fasen van grotere complexiteit en ernst, vooral bij oudere volwassenen wordt beperkt

Het werd ontwikkeld door het Centrum voor Genetische manipulatie en Biotechnology (CIGB) in samenwerking met andere wetenschappelijke instellingen, verklaarde Dr. Vicente Vérez Bencomo, algemeen directeur van het Finlay Instituut.  Het  medicijn kan het immuunsysteem stimuleren op locaties waar het virus het lichaam "binnenkomt".

Volgens Dr. Eduardo Martínez Díaz, voorzitter van BioCubaFarma, heeft het project tot doel de "curve" van de verspreiding van de ziekte naar beneden te helpen halen omdat asymptomatische personen die het virus dragen anderen kunnen besmetten of plotseling levensbedreigende symptomen kunnen ontwikkelen, zoals gebeurt bij 20% van de patiënten die in ernstige toestand terechtkomen of sterven.

Voorkomen dat het virus het immuunsysteem van het lichaam overneemt kan volgens de onderzoeker het leven van veel mensen helpen, vooral de meest kwetsbare groepen.

He product werd goedgekeurd voor de klinische testfase en heeft in bloedtests en tonsil- en sublinguale schraapsels aangetoond hoe moleculen op het celoppervlak worden gestimuleerd, wat wijst op de activering van het aangeboren immuunsysteem tegen virussen, legde Dr. Gerardo Guillén Nieto, directeur van Biomedisch Onderzoek bij CIGB, uit.

"We werken op twee niveaus: het aantonen van de activering van het aangeboren immuunsysteem, en hoe dat de specifieke immuniteit tegen het virus activeert”

Op dezelfde manier werken wetenschappers op het eiland aan de ontwikkeling van andere antivirale middelen zoals CIGB 210, CIGB 300 en CIGB 258 (de laatste voor patiënten met een ernstige aandoening) en maken ze vorderingen met vier testmodellen waarmee het land zijn eigen diagnostische instrumenten voor COVID-19 wil ontwikkelen.