Tania Crombet, onze gaste op Che Presente verkozen tot lid van de Wereldacademie van Wetenschappen

Dr. Tania Crombet Ramos, directeur Klinisch Onderzoek van het Cubaanse Centrum voor Moleculaire Immologie is verkozen tot nieuw lid van de Wereldacademie van Wetenschappen (TWAS). Tania Combret was onze gast op Che Presente in Oostende op 11 september. Ze zit ook in het Cubaanse expertenpanel over de aanpak van COVID19.

Het CIM is trots om vertegenwoordigd te zijn in zo'n prestigieuze organisatie. Het is een erkenning van de waarde van zijn wetenschappers en de rol van de Cubaanse wetenschap met een impact die grenzen overstijgt. Sinds 2020 is Dr. Crombet ook een van de acht Cubaanse academici van het internationale adviespanel voor de aanpak van COVID-19 in de wereld. 

Zij was betrokken bij het onderzoek, de ontwikkeling en de klinische proeven voor enkele van Cuba's meest innovatieve therapieën en vaccins, waaronder CIMAvax-EGF, ontwikkeld voor patiënten met niet-kleincellige longkanker. In 2015 heeft deze therapie fase IV van de klinische proeven in Cuba afgerond en wordt nu gebruikt in de eerstelijnsgezondheidszorg.

Onlangs heeft het Roswell Park Institute in de Verenigde Staten de start aangekondigd van een klinische studie met CIMAvax-EGF bij de preventie van longkanker. Het instituut kreeg in 2015 van het VS- ministerie van Financiën toestemming om CIMAvax-EGF en andere MIC-producten te testen.

De Wereldacademie van Wetenschappen (TWAS) is een autonome internationale organisatie, die in 1983 in Triëst (Italië) is opgericht door een vooraanstaande groep wetenschappers onder leiding van de overleden Pakistaanse Nobelprijswinnaar Abdus Salam. Vandaag telt de TWAS 584 leden: 478 Fellows uit 61 zuidelijke landen en 106 Associate Fellows uit 14 noordelijke landen.

Een Raad, die om de drie jaar door de leden wordt verkozen, is belast met het toezicht op alle aangelegenheden van de Academie.

Meer dan 2000 wetenschappers over de hele wereld, waaronder TWAS-leden, zorgen voor gratis peer reviews van voorstellen voor beurzen, fellowships en onderzoeksprijzen die bij de Academie worden ingediend door wetenschappers en instellingen uit ontwikkelingslanden.

Cubadebate