Succesvol Cubanismo-vormingsweekend

Cubanismo.be heeft alweer een geslaagd tweejaarlijks vormingsweekend achter de rug. Met maar liefst 60 deelnemers waren de lokalen van JES vzw gevuld, een verblijfscentrum in het multiculturele Molenbeek. Op 30 november, 1 en 2 december kwamen sprekers een vorming geven waarbij het publiek als het ware van hun stoel vielen. Niet alleen van de tropische cocktails en Zuid-Amerikaanse muziekartiesten, maar ook van de pakkende verhalen en feiten tijdens en na de vormingen. Het vormingsweekend in een notendopje: je had er iets aan op een gezellige manier.

 

 

'Last Friday night'

Met de film 'Fresa y chocolate' lanceerde Adel van diversiteitsgroep Mix het vormingsweekend. Er was toen al veel volk komen opdagen. Een zachte start voor een zware informatieve boodschap over Cuba en haar beleid naar aanleiding van het actuele LGBT- thema met o.a. een voorstel in de nieuwe Cubaanse grondwet om het homohuwelijk toe te laten.

Zaterdagmorgen na een stevig ontbijt van de Colombiaanse chefkok konden de eerste vormingen beginnen. 'Links in Latijns-Amerika', 'Een nieuwe Cubaanse Grondwet' en 'De blokkade tegen Cuba en de EU' in de voormiddag: De inhoud zat goed en was boeiend.
 

Hulde aan Fidel

In de namiddag waren de vormingen 'Leren argumenteren over Cuba' met vervolg van 'Links in Latijns-Amerika: Brazilië' zeer interactief van start gegaan. Na de vormingen was het de beurt aan Norma Goicochea om haar Cubaans verhaal te vertellen. De avond werd afgesloten met een 'bar cubano'. De Latino's waren talrijk aanwezig en naar de avond toe vergrootte het aantal om ook van de Chileense empanadas, moijto's en Gluwijn te genieten. Fidel en zijn heldendaden werden belicht: waarbij onder andere de Cubaanse ambassade en de tolk van Fidel met haar leuke anekdotes een warme boodschap deelden.
 

Claim The Climate Change

Als voorbereiding kregen we van Julie Steendam (Viva Salud) en Isabelle Vanbrabant info over het klimaatplan van Cuba: Tarea vida. Een paar sympathisanten van de Jongsocialisten uit Oudenaarde vonden het boeiend om over het onderwerp vanuit een andere invalshoek te horen. In de zaal daarnaast ging de succesvolle vorming door met Victor van de Cubaanse ambassade over massaorganisaties in Cuba.
Tijdens het middagmaal oefenden we onder leiding van Toon een Nederlandstalige én Franstalige Guantanamera-song voor de grootste klimaatbetoging in ons Belgenland: “Salva el clima!”
 

We sloten het weekend af met een stevige betoging door de Brusselse straten. Samen met 75.000 anderen, eisten we van de regering maatregelen om de klimaatverandering een halt toe te roepen.