Spaanse bank Santander kan geen zaken doen met Cuba door de blokkade

Santander, één van de grootste in Spanje, mag geen diensten aanbieden aan de diplomatieke vestigingen van Cuba in Spanje door de blokkade van de VS die al meer dan een have eeuw loopt.

Een persbericht van de Cubaans ambassade in Madrid legt uit dat de consulaten in Barcelona, Sevilla en Santiago de Compostela niet kunnen betalen met Santander.

Dat is erg vervelend ook voor de Spanjaarden en Cubanen die van die consulaire diensten gebruik maken. Dat is het gevolg van obscure beslissingen die nergens gerechtvaardigd worden en éénzijdig door de VS aan derde landen worden opgelegd, zei de Cubaanse ambassadeur in Spanje, Eugenio Martínez.

Cuba maakte precies nu (9 september) in een persbericht bekend dat het voor de 24ste opeenvolgende keer, volgende maand een resolutie tegen de blokkade ter stemming zal voorleggen aan de Algemene Vergadering van de VN. Bruno Rodriguez, de buitenlandminister herinnert er aan dat de verliezend door de blokkade meer dan 753 miljard dollar bedragen in 60 jaar, en dat geen enkel Cubaanse familie aan de gevolgen ervan ontsnapt.

RHC