Solidariteitsverklaring: Cuba staat niet alleen!

Op zondag 11 juli waren er straatprotesten tegen de voedseltekorten, schaarste van medicijnen en elektriciteitspannes in de gemeente San Antonio de los Baños. President Miguel Díaz-Canel ging onmiddellijk ter plekke, waar het eerste protest plaats vond en ging er in dialoog met de mensen over hun zorgen. Die worden in de allereerste plaats veroorzaakt door 60jaar VS-blokkade die de laatste jaren nog enorm werd aangescherpt

Lees en deel onze solidariteitsverklaring
Kom naar de solidariteitsactie, donderdag 15 juli 17u30 Centraal Station Brussel 

Via sociale media breidde het protest tegen de tekorten uit naar andere plaatsen. Snel wordt duidelijk dat de onvrede  opgehitst wordt en misbruikt om de regering aan te vallen. Uit verontwaardiging daartegen trekken duizenden Cubanen overal op het eiland ook de straat op om tegen deze inmenging van de VS te protesteren en om hun regering te steunen.

Cuba gaat gebukt onder de langstdurende economische blokkade uit de geschiedenis. President Trump versterkte die nog eens met 243 maatregelen en zette Cuba op de lijst van terroristische staten. Biden ondernam tot op heden niets om die maatregelen ongedaan te maken. Als gevolg ervan wordt het voor Cuba zo goed als onmogelijk om de dollar te gebruiken voor aankopen in het buitenland. Ook families kunnen veel moeilijker geld naar Cuba sturen. Intussen woedt covid19 en legt het internationaal toerisme, de belangrijkste inkomstenbron van Cuba, plat. Het gevolg is een economische krimp van 11 procent en een tekort aan zowat alles op het eiland, plus de stress die de pandemie op zich teweeg brengt.

Rechtse politici en groepen in de VS, dezelfden die vierkant achter de blokkade staan, roepen intussen op om een "humanitaire corridor" te creëren, het klassieke voorwendsel voor een VS interventie. Hypocrieter kan het niet. Iedereen die werkelijk om het Cubaanse volk geeft zou de VS regering nú moeten oproepen om de verlammende blokkade op te heffen.

  • Cubanismo.be veroordeelt diegenen in de VS en elders die de situatie cynisch uitbuiten om Cuba verder te destabiliseren, en steunt Cuba's recht op soevereine ontwikkeling.
  • Cubanismo.be roept de regering Biden op om de recente stemming in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op 23 juni 2021 te aanvaarden, waarbij 184 landen tegen 2 voor de beëindiging van de blokkade van Cuba stemden. Zo kan onmiddellijk medische en humanitaire noodhulp op gang gezet worden om de economische en gezondheidscrisis op het eiland te verlichten.
  • Cubanismo.be verzet zich tegen elke oproep voor een buitenlandse interventie.  De oplossing voor de problemen waarmee Cuba te kampen heeft, ligt in handen van het Cubaanse volk zelf. Wij steunen het Cubaanse volk en zijn regering bij hun strijd tegen de pandemie en tegen de aanhoudende sancties en provocaties van de VS.

Oprechte pogingen om het Cubaanse volk te steunen zijn welkom. Personen en organisaties kunnen direct helpen door lid te worden van Cubanismo.be en door onze nakende zending van twee containers medisch materiaal financieel te ondersteunen.

Voor meer achtergrond klik hier