Sicilië roept hulp in van Cubaanse dokters om Covid19 te bestrijden

De  Siciliaanse regering  heeft de Cubaanse regering gevraagd om ongeveer 60 gezondheidswerkers naar de regio te sturen, omdat de ziekenhuizen op het Italiaanse eiland tijdens de tweede coronavirusgolf kampen met een groot tekort aan medisch personeel. Het verzoek is deze week ingediend bij de Italiaanse ambassade in Cuba, meldt de Italiaanse krant la Repubblica.

Dit is niet de eerste keer. Tussen maart en april van dit jaar zijn een aantal Cubaanse medische teams uitgestuurd naar één van de zwaarst getroffen Italiaanse regio's, waaronder Lombardije en Piemonte, om overwerkte Italiaanse professionals te vervangen. Cuba heeft medische brigades uitgestuurd over de hele wereld verspreid om Covid-19 te bestrijden. Momeneel zijn die brigades nog steeds actief in 20 andere landen, van Zuid-Afrika tot Suriname.

"De Cubaanse regering heeft teams van artsen en verpleegkundigen die bereid zijn naar andere landen te reizen om te werken, en we vroegen om hun hulp", verklaarde Renato Costa, Sicilië's covid-19-commissaris, aan la Repubblica. "We weten dat de afgelopen weken ook andere regio's in Italië Cuba om hulp hebben gevraagd. We hopen alleen dat ze eerst naar ons toe komen. Ik heb contact met de ambassade, die ons verzoek heeft verwelkomd."

Op 4 november wees Rome Sicilië aan als "oranje zone", met een hoog risico, vooral vanwege het gebrek aan gezondheidsvoorzieningen en bedden op de intensive care. Vorig week viel er op slechts één dag 48 doden in Sicilië; de hoogste dagelijkse tol sinds het begin van de pandemie. Eind vorige week stond het weekcijfer voor het ganse  land op 722 coronavirus-gerelateerde sterfgevallen in Italië en 25.853 nieuwe infecties.

De tweede golf van Covid heeft  aan het licht gebracht dat er in het land een tekort aan personeel op de intensive care bestaat. Veel medici hebben ervoor gekozen om na de crisis in het voorjaar het beroep te verlaten of met vervroegd pensioen te gaan. De Italiaanse artsenfederatie meldde zelfs dat 27 medici in de afgelopen 10 dagen zelfmoord hebben gepleegd. Maar liefst 27.000 gezondheidswerkers werden  in de afgelopen maand besmet. De Cubaanse artsen zijn dus broodnodig om de Italiaanse medici bij te staan.

Bron: La Repubblica

Wil je meer weten over het werk van de Cubaanse medische brigades? Ga dan naar onze campagne pagina

Vind je ook dat de Cubaanse dokters omwille van hun internationale humanitaire werk de Nobelprijs voor de Vrede in 2021 verdienen? Teken dan onze petitie