Schrijf mee met AI om Hondurese activisten te beschermen

Al 32 mensen lieten het leven bij de repressie van oppositiebetogingen, die nieuwe verkiezingen eisen.
Stuur mee met Amnesty International, Mexico om de druk op de autoriteiten te verhogen. Lees verder voor een actie die jou slechts 5 min tijd kost.Sinds de verkiezingen van 26 november die - na overduidelijke manipulaties voor, tijdens en na de verkiezingen - zgn. door de huidige president werden 'gewonnen', blijft het erg onrustig in de straten. Het leger en andere duistere extreem rechtsen profiteren van de onrust om nog straffelozer dan voorheen activisten te bedreigen, te arresteren en te vermoorden. Bertita Zúñiga, de zus van Laura die indrukwekkend aanwezig was op ChePresente, is één van hen.

BRIEFSCHRIJFACTIE
voor de bescherming van Hondurese mensenrechtenactivisten, o.a. Bertita, de zus van Laura die in september onze gast was op ChePresente@Manifiesta.

 

 

Open de Spaanse brief  in bijlage (Nl.vertaling lees je hieronder)

  1. Kopieer de tekst, plak hem IN een mail (niet in bijlage) en ZET ER JE NAAM ADRES EN 'BELGICA' onder
  2. Zet bij Onderwerp: Honda preocupación por la violenta represión contra manifestantes y defensores DDHH
  3. Stuur Aan: mprelacionespublicas@gmail.com
  4. Zet  in CC: walleskaz@gmail.com
  5. Zet in BCC: equipoca@amnesty.org; toon@cubanismo.be 
  6. Verstuur

Verstuur aub ook naar familie, vrienden en kenissen (stuur hen deze link  door)

 

 

Openbaar aanklager De heer Oscar Fernando Chinchilla
Openbaar ministerie, Lomas del Guijarro, Tegucigalpa, Honduras

 

Geachte,

Naar aanleiding van informatie van Amnesty International, wereldwijde mensenrechtenorganisatie, wil ik mijn diepe bezorgdheid uitspreken over het gewelddadige optreden tegen demonstranten na de presidentsverkiezingen van 26 november n.a.v. het gebrek aan transparantie bij het tellen van de stemmen. Hondurese mensenrechtenorganisaties en onafhankelijke media rapporteerden een reeks incidenten, waaronder bedreiging en vervolging van hun leden, illegale overvallen en schade toegebracht aan hun faciliteiten tijdens het uitgaansverbod van 1 december. Zij hebben deze schendingen van de mensenrechten door veiligheidstroepen gecontroleerd, gedocumenteerd en publiekelijk veroordeeld.

De 'Brede Beweging voor Waardigheid en Recht' (MADJ) meldde dat veiligheidstroepen op 6 december bij de leden van de organisatie: Silvia Maribel Flores Chacón en Oscar Alexi Guillén Paz en op 8 december bij het secretariaat van de MADJ in Atlántida informeerden naar de algemeen coördinator van de organisatie, Martín Fernández Guzmán. 

Volgens omwonenden hadden de veiligheidstroepen in de afgelopen dagen al navraag gedaan naar de verblijfplaats van Martín Fernández Guzmán, en dreigementen ook  tegen MADJ-lid Selvin Eduardo Merlo Linares werden op sociale netwerken geplaatst, bedreigingen die ook tijdens de protesten werden gehoord. Eerder had MADJ al aangeklaagd dat zijn hoofdkwartier in San Pedro Sula omsingeld werd na een persconferentie om de onderdrukking van protesten op 4 december aan de kaak te stellen. Op 6 december sloot MADJ zijn radiostation in San Juan Pueblo: Radio Dignidad. Dit uit voorzorg, nadat de militaire politie het had omsingeld en twee legerhelikopters over het terrein vlogen.

Arcoiris vereniging voor anders geaarde mensen, klaagt  een aantal aanvallen op haar kantoren in Tegucigalpa aan tussen 28 november en 4 december door niet-geïdentificeerde personen die een doodsbedreigingen tegen Arcoiris-directeur Donny Reyes (zoon van Martha) schreven.

Pater Ismael Moreno Coto, directeur van het onafhankelijke radiostation Radio Progreso, vertelde Amnesty International dat zijn uitzendingen zijn onderbroken sinds de middag van 9 december. Bij een eerste inspectie op 11 december werd duidelijk dat de radioantenne Tegucigalpa opzettelijk beschadigd werd.

Op 12 december jongstleden hebben de strijdkrachten in Siguatepeque, departement Comayagua, ongeveer 30 leden van de Civiele Raad van Volks- en Inheemse Organisaties van Honduras (COPINH), met inbegrip van haar algemeen coördinator Berta Zúñiga (dochter van Bertaa Cáceres), gefouilleerd en lastiggevallen om te voorkomen dat zij een demonstratie zouden bijwonen.

 

De leden van Amnesty International roepen de autoriteiten op om onmiddellijk een grondig en onpartijdig onderzoek in te stellen naar de door mensenrechtenverdedigers en -organisaties gemelde illegale overvallen, vervolgingen, bedreigingen en schade aan faciliteiten, hun bevindingen bekend te maken en de verantwoordelijken voor de rechter te brengen, en alle nodige maatregelen te nemen om de veiligheid van bedreigde mensenrechtenverdedigers te waarborgen, in overleg met hen.

We roepen ook op tot publieke erkenning van de legitimiteit van het mensenrechtenwerk in het land.

 

Met achting,