Sanders: “Toen Castro aan de macht kwam startte hij een alfabetiseringscampagne!, is dat slecht?”

 “Het zou verkeerd zijn om niet te zeggen dat Cuba op het vlak van de gezondheidszorg erop is vooruitgegaan” zei Bernie Sanders in een interview in het programma 60 Minutes van de televisiezender CBS dat afgelopen zondag werd uitgezonden.

Presentator Anderson Cooper vroeg de presidentskandidaat om uitleg over zijn opmerkingen in 1985 toen hij enkele sociale programma’s van Fidel Castro loofde. In een videoclip van bijna dertig jaar geleden zei Sanders toen dat “Fidel Castro de kinderen naar school zond, gezondheidszorg bood en de maatschappij volledig omvormde”.

Hoewel Sanders, die zichzelf een democratische socialist noemt, duidelijk maakte dat zijn ‘socialisme’ verschilt van dat van Venezuela of Cuba en hij daarbij eerder aan landen als Denemarken, Finland of Zweden denkt, zei hij ook dat “het onrechtvaardig is om gewoon te zeggen dat alles op het eiland slecht is”.

“Weet je wat Fidel Castro deed toen hij aan de macht kwam? Hij startte een grootschalig alfabetiseringsprogramma.”, waarmee Sanders naar de culturele revolutie verwees die het alfabetisme in amper een jaar (in 1961) uitroeide en het onderwijs gratis en universeel toegankelijk maakte.

Op 17 oktober 1962 kondigde Fidel Castro bij de inhuldiging van het Instituut voor basis- en preklinische wetenschappen Victoria de Girón de regeringsbeslissing aan om medische hulp te bieden en 50 dokters naar Algerije te zenden. “Vandaag kunnen we er 50 zenden, maar wie weet hoeveel we er binnen 8 of 10 jaar zullen kunnen zenden om onze broeders te helpen”, zei hij toen. Zestig jaar later zijn meer dan 400.000 medische hulpverleners naar 164 landen uitgezonden en werden er in Cuba meer dan 35.000 mensen uit 138 landen gratis opgeleid. 

Zoals te verwachten viel lokten de uitspraken van Sanders giftige reacties uit van de meest extreme VS-Cubanen uit het zuiden van Florida die zich tegen elke toenadering tussen de VS en het eiland verzetten.

In 2016 verdedigde Sanders diplomatieke betrekkingen met Cuba, die volgens hem “het leven van de Cubanen zouden verbeteren en de VS zouden helpen”. Daarnaast herhaalde hij zijn standpunt voor de opheffing van de blokkade, die zowel Democratische als Republikeinse regeringen al zestig jaar aanhouden.

Cubainformacion