Rubens gaat op reis naar Havana

De Antwerpse schepen voor Cultuur Philip Heylen wil één of meer Vlaamse meesters uit het Museum voor Schone Kunsten in de Cubaanse hoofdstad Havana naar Antwerpen halen voor restauratie. “Zo kunnen we de werken ook tonen tijdens het Barokjaar dat in 2018 plaatsvindt in Antwerpen.” (maar ook omgekeerd)

Philip Heylen (CD&V) is op werkbezoek in Cuba en hoopt een aantal overeenkomsten af te sluiten. “Het plaatselijke museum in Havana beschikt over een aantal werken van Jordaens en Van Dyck. We gaan het museum aanbieden om er één of meerdere te restaureren in ons land. Nadat we de werken tijdens het Barokjaar in Antwerpen hebben tentoongesteld, kunnen ze terug naar Cuba.”

Rubens in de Caraïben

Ook hoopt de schepen om enkele werken van Rubens tijdelijk uit te lenen aan het Cubaanse museum. “Zelf hebben ze geen schilderijen van Rubens in hun collectie. Ze beschikken alleen over een aantal grafische werken van de Antwerpse kunstenaar. Omdat ons eigen Koninklijk Museum voor Schone Kunsten nog tot in 2019 gesloten is, geeft dat ons de mogelijkheid om een aantal werken uit te lenen.”

Het zou niet de eerste keer zijn dat zoiets gebeurt. Zo werden er eerder al Vlaamse meesters naar onder meer India en Shanghai gebracht voor tijdelijke tentoonstellingen. “We beschikken tegenwoordig over genoeg expertise om dergelijke werken veilig te transporteren”, weet Philip Heylen.

Ambassadeurs voor Antwerpen

De keuze om met een museum in de Cubaanse hoofdstad samen te werken is geen toeval. “Het is een kwestie van tijd voor de Verenigde Staten het embargo tegen Cuba opheffen. Dat betekent onder meer dat het toerisme op het eiland een enorme bloei zal kennen, want veel Amerikanen zullen het land willen bezoeken. Het ligt tenslotte vlak bij de Verenigde Staten.”

Toeristen lokken

Philip Heylen hoopt door het uitwisselen van werken gegoede toeristen warm te maken voor een bezoek naar Antwerpen. “Een Rubens in een ander land tonen is daarvoor een goede en betaalbare manier. Ik zie onze Vlaamse meesters als ambassadeurs voor Antwerpen. We proberen deze werken dan ook zo vaak als mogelijk in het buitenland te tonen.”

Gazet van Antwerpen