Republikeinse haviken willen landen die hulp krijgen van Cuba straffen … 

Marco Rubio en andere Republikeinse senatoren dienen een wetsvoorstel in om landen die medische missies uit Cuba inhuren te "straffen". Het wetsvoorstel noemt die landen medeplichtig aan mensenhandel … 
Teken onze Nobelprijspetitie  Het doel van de senatoren - Rick Scott, Marco Rubio en Ted Cruz, de laatste twee met Cubaanse ouders  - is het inkomen treffen dat Cuba ontvangt voor zijn medische missies, dat zij op ongeveer 7 miljard dollar per jaar schatten.vHet wetsvoorstel, genaamd "Stopzetting van de winsten van het Cubaanse regime", dringt er bij het ministerie van Buitenlandse Zaken op aan om de landen die medische missies ontvangen te identificeren als een factor waarmee rekening moet worden gehouden bij het opstellen van het rapport over mensenhandel in de wereld. 

De wetgevers hebben aangegeven dat de gastlanden van de Cubaanse artsen vrijgesteld zullen worden van de sancties zolang zij de salarissen van de beroepsbeoefenaren rechtstreeks storten, de contracten openbaar maken en geen extra betalingen aan Cuba doen voor hun werk.

"Deze medische missies lijken op gebaren van goede wil, maar ze worden echt gebruikt door Raul Castro en Miguel Diaz-Canel om de schatkist te vullen die de onderdrukking van het Cubaanse volk financiert. Dit wetsvoorstel zal duidelijk maken wie hun internationale medeplichtigen zijn," zei Senator Ted Cruz. Van zijn kant zei Rick Scott dat Cuba " de coronaviruspandemie gebruikt om winst te maken ten koste van deze artsen" en hij is van mening dat "elk land dat medische hulp vraagt van Cuba de mensenhandel steunt".

Sinds de pandemie heeft Cuba nieuwe medische missies gestuurd naar landen als Italië en Andorra, en ook vele naar Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, o.a. Jamaica en Honduras. Al die landen hebben daarom gevraagd bij de Cubaanse regering. Deze verzoeken komen er in het geval van een crisis, zoals nu bij de pandemie, maar worden ook daarbuiten gedaan door landen die meer artsen nodig hebben dan ze zelf hebben, die specifieke medische specialismen willen versterken, of die de gezondheidszorg in afgelegen of risicovolle gebieden waar de lokale artsen niet naartoe gaan, willen verzekeren.

Er zijn momenteel zo'n 28.000 Cubaanse artsen in 59 landen, waarvan er 37 met covid-19 te maken hebben. In de loop der jaren zijn meer dan 400.000 gezondheidswerkers uitgestuurd naar 164 landen in Afrika, Noord- en Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en Azië.

Cubadebate

Wij van Cubanismo.be vinden dit een bijzonder walgelijk, hypocriet en cynisch wetsvoorstel. Nadat de republikeinen de eigen VS-burgers in de covidcrisis opofferen aan de winsthonger van de rijken, vallen ze nu ook schaamteloos de internationale solidariteit aan in de strijd tegen de pandemie die in het Amerikaanse continent nog niet zijn piek heeft bereikt. Wij vinden dat de Cubaanse medische brigades in de hele wereld de Nobelprijs voor de Vrede verdienen. Cuba stuurt de wereld artsen en verpleegkundigen ipv wapens en bommen.  Vind jij dat ook? Teken dan onze petitie die nu ook in de VS loopt , morgen méér daarover op onze site.