Rechts in Venezuela zegt dat er een staatsgreep in de lucht hangt ....

Grote (VS-)bedrijven proberen Venezolaanse economie plat te leggen en de verliezer van de presidentsverkiezingen van 2014 zegt dat er een staatsgreep ‘in de lucht hangt’

Midden mei liet Maduro weten dat hij desnoods bedrijven zou laten overnemen door de regering als ze weigeren hun productie herop te starten. Onder het voorwendsel dat ze niet over voldoende grondstoffen beschikken omdat de regering hen niet toelaat voldoende dollars te kopen, verminderden bedrijven als Polar, de grootste voedingsproducent van het land en filialen van VS MNO’s die maandverbanden, tandpaste ed. maken, drastisch hun productie.

Werknemers getuigen echter dat er nog meer dan voldoende grondstoffen voorradig zijn en dat de directie op de sabotage van de Venezolaanse economie uit is. De bedoeling is de schaarste ondragelijk te maken en de middenklasse en arme bevolking zó ontevreden te maken dat ze de relatief kleine groep provocateurs op straat gaat vervoegen om Maduro ten val te brengen.

Tegelijk blijkt ultra rechts niet erg veel vertrouwen te hebben in het ‘succes’ van deze tactiek. Ze roepen immers tegelijk de lagere officieren openlijk op om een staatsgreep te plegen.

« De mogelijkheid van een militaire opstand hangt in de lucht » zei Henrique Capriles in een interview met de BBC (20/5) “ de strijdkrachten zijn verdeeld. De hogere officieren steunen uiteraard Maduro, want zijn val zal ook de hunne mee brengen. (…) Ik wil niet beweren dat er veel of weinig kans is, maar het hangt in de lucht (..) Wij willen het niet, indien we een militaire staatsgreep zouden wille, zouden we geen terugroepingsreferendum tegen Maduro willen”. Eerder deze week riep Capriles de strijdkrachten op te kiezen of ze “voor Maduro of voor de grondwet” zijn. Hij betoogt dat de noodtoestand die de president uitriep ongrondwettelijk is.

Na zijn nederlaag bij de vorige verkiezingen verwierp Capriles de resultaten en riep hij op tot verzet. Dat was het begin van een destabilisatiecampagne waarbij elf medestanders van de overwinnende partij PSUV werden vermoord waarna een aantal uiterst rechtse geweldplegers een aanstokers achter de tralies werden gezet. Ze werden later ook veroordeeld, maar figureren nu in de (internationale) pers als ‘politieke gevangen’.

Apporea