President Maduro overleeft aanslag in Caracas

"Zij hebben vandaag geprobeerd mij te vermoorden, en alles wijst op ultrarechts van Venezuela en van Colombia," zei president Nicolas Maduro gisterenavond. Maduro heeft een aanslag op zijn leven overleefd tijdens een militaire parade ter viering van de 81ste verjaardag van de Bolivariaanse Nationale Garde in de hoofdstad Caracas.

In een televisieboodschap zaterdagavond laat , zei Maduro dat hij ok was en legde de schuld bij “ultrarechtse imperialistische krachten" die de mislukte moordenaars had ingehuurd. Juan Manuel Santos zit achter deze aanval," zei hij. De ex-president had vorige week in een interview laten verstaan dat “de dagen van Maduro geteld zijn”.

Maduro meldt dat de daders gevat zijn en het onderzoek al ver gevorderd is. "Het vooronderzoek geeft aan dat veel van degenen die verantwoordelijk zijn voor de aanval, de financiers en planners, in de Verenigde Staten in de staat Florida wonen”. "Tot de Venezolaanse oppositie zeg ik dat ik garandeer dat u vreedzaam in dit land kunt leven. Als mij iets overkomt, zal je met miljoenen Campesino's en nederige mensen te maken hebben die het recht in eigen handen zullen nemen (...)  Ik leef en kan u zeggen dat ik na deze poging nog vastberadener ben om voor de revolutie te vechten. "Ik hoop dat de regering-Trump bereid is terroristische groeperingen te bestrijden die aanslagen plegen in vreedzame landen op ons continent, in dit geval Venezuela.”

Minister Jorge Rodriguez van Communicatie had de aanval met verscheidene drones met explosieven voordien bevestigd, kort nadat de video van het incident op sociale media begon op te duiken. Aan het einde van de militaire parade in de Avenida Bolivar in Caracas, om 17:41 uur gingen de bommen af. Zeven militairen werden verwond door de explosies, niemand is in levensgevaar. Meteen na de aanslag keerde de kalmte terug in Caracas en ook vandaag is de hoofstad erg rustig.

De Boliviaanse president Evo Morales reageerde: "We verwerpen een nieuwe agressie en lafhartige aanval op Nicolas Maduro en het Bolivariaanse volk ten stelligste (…) Na het mislukken van zijn poging om hem electoraal, economisch, politiek en militair omver te werpen, bedreigen ze nu zijn leven.”

Ook de president van Nicaragua, Daniel Ortega, veroordeelde de bomaanslagen in een verklaring: "Met een hart vol verontwaardiging, met het heilige vuur van onze revolutionaire broederschap, onze krachtige veroordeling van die laffe terroristen.” In El Salvador bood het Farabundo Marti National Liberation Front (FMLN) zijn steun aan Venezuela aan: "Onze solidariteit met de slachtoffers en hun families. Leve Venezuela!”

De bekende Mexicaanse filosoof Fernando Buen Abab: "Deze episode doet niets anders dan ons meer dan ooit verenigen, mijn gebruikelijke broederlijke omhelzing , Chávez leeft!”

De Cubaanse president Miguel Diaz Canel en voormalig president Raul Castro Ruz, eerste secretaris van de Communistische Partij van Cuba, betuigden hun volledige solidariteit met president Maduro. De Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (Unasur) heeft de moordaanslag op de Venezolaanse president veroordeeld.

Telesur