Paus veroordeelt de houding van de Venezolaanse bisschoppen die oproepen tot geweld

De paus zond vorige week een gewichtig communiqué naar de bisschoppen waarin hij hun weinig bemiddelende opstelling veroordeelt. “Dialoog en vrede zijn de echte uitweg uit de crisis in het land, zegt hij en hij moedigt de bisschoppen aan daar garant voor te staan.“ Ik ben ervan overtuigd dat de zware problemen van Venezuela opgelost kunnen worden als men de wil heeft bruggen te bouwen, een ernstige dialoog aan te gaan en de bereikte akkoorden respecteert”. Hij roept op om “ elke vorm van geweld te vermijden, de mensenrechten te respecteren en de menselijke waardigheid en de grondrechten te verdedigen”, zaken die de bisschoppenconferentie alles behalve ter harte nemen.

De president heeft op 1 mei een grondwetgevende vergadering samengeroepen om – geconfronteerd met de onwil van rechts om een uitweg uit de crisis te zoeken – vrede te bewerkstelligen. Daarop reageerde de bisschoppenconferentie met een totale afwijzing en een oproep “aan de bevolking niet te plooien, de stem te verheffen in protest zonder het spel te spelen van hen die, door geweld uit te lokken, het land naar nog grotere conflicten te leiden om zo aan de macht te kunnen blijven”. Ze stelt zich hiermee eerder op als een (rechtse) politiek partij dan als vertegenwoordiger van de katholiek kerk.

Dat is duidelijk tegen de zin van de paus en heeft hem ertoe geleid zich uit te spreken tegen deze gewelddadige acties van hen die beweren voor liefde en vrede op te komen, maar eigenlijk het tegenovergestelde doen.

Tirguaradio en Resumen Latino-Americano