Panel van de VS-senaat keurt opheffing reisbeperkingen naar Cuba en versoepeling blokkadewetten goed

Dat gebeurde via een begrotingsamendement donderdag 16/06, dat met zich meebrengt dat alle VS-burgers vrij naar het eiland mogen reizen.

Voorafgaand aan de begrotingsbespreking 2017 werden vier amendementen aangenomen m.b.t. reizen en handel naar en met Cuba.

Een eerste verbiedt dat federaal geld wordt gebruikt om vliegreizen naar Cuba in te perken. Een tweede laat internationale vluchten van en naar Cuba toe om bij te tanken op de luchthaven van Bangor in de staat Maine. Nu moeten intercontinentale vluchten in Canada bijtanken omwille van de VS- handelsblokkade.

“ We moeten realistisch blijven over de mogelijkheid dat het Congres de blokkade tegen Cuba helemaal opheft, maar de amendementen die deze commissie vandaag aannam zijn stevige stappen in de goeder richting “ zei senator Durbin. Deze stap komt precies een week na de bekendmaking dat het ministerie van transport in de VS zes luchtvaartmaatschappijen toestemming geeft om commerciële vluchten op Cuba te beginnen komende herfst.

Toerisme naar Cuba is nog steeds niet toegelaten voor VS-burgers, enkel familiebezoeken, officiële uitwisselingen, journalisten, wetenschappers, educatieve reizen, religieuze uitwisseling, artiesten, humanitaire missies, een beprt aantal exporteurs, mogen – telkens met een afzonderlijke toestemming-  naar Cuba reizen. (nvdr.: de recente Cruis vanuit de VS naar het eiland werd verpakt als een educatieve reis)

“ De federale regering zou zich niet moeten bezig houden met de vakantieplannen van haar burgers”, zie James Williams, voorzitter van de groep ‘Engage Cuba’. “ Het reisverbod in sin strijd met onze waarden als een vrije samenleving en ik ben dus blij dat deze Senaatscommissie zeer duidelijk maakt dat daar een eind moet aan komen”

Een derde amendement (gestemd 22 tg ) verwerpt de bepaling dat elk VS-ship dat het eiland aandoet daarna 6 maanden lang een speciale vergunning nodig heeft om inde VS te laden of te lossen. Het amendement maakt ook mogelijk dat VS-boeren kredieten aanvragen voor de export van landbouwmateriaal naar Cuba.

Tenslotte wordt het ook mogelijk smartphones e.d. en telecommunicatiediensten naar het eiland te exporteren.

The Hill