Overwinning voor de PSUV van Maduro in Venezuela's lokale verkiezingen

Op zondag 9 december 2018 trokken de Venezolanen naar de stembus voor de lokale verkiezingen.  De regerende partij van huidig President Maduro, de PSUV, heeft een grote overwinning geboekt . Met 92,3 procent van alle stemmen geteld, heeft de PSUV in 591 van de 623 gemeentes gewonnen. Ze slaagde er ook in om enkele bastions waar de oppositie een burgemeester  heeft, de meerderheid in de gemeenteraad te halen.  President Maduro benadrukte in zijn overwinningsspeech  dat dit de vijfde verkiezing van Venezuela in 18 maanden was, de negende sinds hij president werd, en de vijfentwintigste sinds 1998.

Traditioneel gezien komen er nooit veel stemmers opdagen voor de lokale verkiezingen.  Dit jaar bedroeg dit percentage slechts 27,4 % . Dit valt goed te vergelijken met 23,8 % in 2000 en 32% in 2005.  De abstentie heeft ook te maken met er enkele grote oppostiepartijen die de Presidentsverkiezingen van mei dit jaar hadden geboycot, opriepen om niet te gaan stemmen.  Zij maakten de registratierechten om deel te nemen aan deze lokale verkiezingen niet in orde en kwamen dus als partij niet op. Toch waren er  oppositiepartijen die wel opkwamen en sterk campagne hebben gevoerd zoals  'Hoop voor de Verandering' . Ze boekten in enkele gemeenten succes, maar het bljft minimaal. 

De leden van de internationale verkiezingsbegeleidingsmissie, waaronder vertegenwoordigers van de Raad van Latijns-Amerikaanse verkiezingsdeskundigen (CEELA), hielden maandag een persconferentie waarin zij de nadruk legden op het geavanceerde technologische karakter van het verkiezingsproces, waarbij zij onderstreepten dat die in het hele land in een rustige omgeving plaatsvond.