Op stap met Gail Walker en Keith Bolender

Op woensdag 16 november hadden wij het genoegen om Gail Walker en Keith Bolender te ontvangen. Gail Walker is een Amerikaanse activiste en executive director van Pastors for peace een solidariteitsbeweging die geregeld humanitaire konvooien naar Cuba stuurt.

Keith Bolender is een Canadees journalist en auteur en schreef al enkele boeken met betrekking tot Cuba en de relaties met de VS, in het bijzonder over de effecten van de economische blokkade tegen Cuba.

Wij hadden hen uitgenodigd om enkele meetings te houden over de nieuwe Amerikaanse president en wat dit betekende voor Cuba en ook natuurlijk om kennis te maken met hun werk. Keith kwam samen met zijn vrouw die Cubaanse is als eerste aan op het bureau en later kwam ook Gail Walker toe. Na een gezellige babbel met wat koffie gingen we samen op stap naar het Europees parlement waar we een ontmoeting hadden met enkele Europese parlementsleden van de GUE/NGL ofwel de European United Left/ Nordic Green Left.

Nadat we door de beveiliging geloodst waren werden we ontvangen door enkele leden van de Portugese communistische partij die ook deel uitmaakt van de fractie GUE/NGL. We kregen plaats in een vergaderzaaltje en konden beginnen aan de meeting. Tijdens de bijeenkomst stelden zowel Gail Walker als Keith Bolender zich voor en gaven hun visie op de verkiezing van Donald Trump en de gevolgen daarvan voor Cuba. Waarop de leden van de GUE/NGL ook hun visie deelden en enkele vragen stelden over hoe de situatie in de VS is en hoe de toekomst er uit zou kunnen zien. Na een interessant gesprek van ongeveer 3u gingen we samen met Gail Walker terug naar ons bureau.

Want die avond, om 19u stond namelijk nog een meeting gepland waarbij de leden en symphatisanten van ICS uitgenodigd waren. Ook de ambassadeur van Nicaragua was aanwezig. Opnieuw gaven Gail en Keith hun mening over de verkiezingen en de mogelijke gevolgen voor de VS – Cuba relaties. Nadat Gail en Keith uitgepraat waren hadden de aanwezigen de kans om vragen te stellen. Waarop een dialoog ontstond tussen de sprekers en het publiek. Eens de meeting afgelopen was kon iedereen nog iets drinken en hadden de aanwezigen nog eens de kans om Keith en Gail op een informele manier te spreken. Rond 9u30 was alles afgerond en werd het tijd om huiswaarts te keren na een bijzonder boeiende dag.

Onze volgende halte wordt Stockholm voor de Europese solidariteitsconferentie met Cuba.

website van Pastors for Peace