Op de 95ste verjaardag van Fidel Castro. Strijd voor Cubaans socialistisch project gaat verder

Op 13 augustus 1926 werd Fidel Castro Ruz geboren. Historisch leider van de Cubaanse Revolutie.

Vandaag heeft Cuba en haar bevolking meer dan ooit onze solidaire steun nodig. De Cubaanse revolutie wordt bedreigd door de wurgende economische en financiele blokkade vanuit de VS en een hevige golf van coronabesmettingen. De aanvallen vanuit het Westen tegen haar socialistisch maatschappijproject gaan crescendo. Maar die getuigen van een cynisch wereldbeeld. Het is niet Cuba's socialisme die 'de democratie' bedreigt maar het kapitalisme dat de mensheid aan de rand van de uitroeiing brengt.

Iets wat Fidel al voorspelde op de klimaattop van Rio begin jaren '90. We staan voor het belangrijkste gevecht uit onze menselijke geschiedenis: die voor het voortbestaan van de menselijke soort. Die klimaatontaarding veroorzaakt door de winsthonger van het kapitalisme, hebben we hier aan den lijve ondervonden in Belgie. Onlangs verloren duizenden mensen hun huis door grootschalige overstromingen. Ze worden door de regeringen grotendeels aan hun lot overgelaten, maar gelukkig geeft de massale solidariteit vanuit de bevolking veel hoop .

We moeten ons verenigen om een alternatief systeem opbouwen, gebaseerd op rechtvaardigheid en menselijkheid. Idealen die Fidel hoog in het vaandel droeg. Een systeem waar de mensen en niet de winst op de eerste plaats komen.

Fidel bracht Cuba gratis en kwalitatief onderwijs, een uitmuntend gezondheidssysteem dat ook internationale hulp biedt in tijden van crisis. Denk maar aan de Cubaanse dokters tijdens de eerste golf van de coronapandemie, die zelf tot in Europa kwamen helpen. Cuba een sportnatie met maar liefst 15 medailles op de olympische spelen. Cuba een land met een langetermijnplan voor klimaatadaptatie. Het Cubaanse volk staat voor grote uitdagingen, maar zal die samen aangaan en overwinnen. Vanuit Cubanismo.be kan ze rekenen op onze onvoorwaardelijke solidariteit.

Hasta la victoria Siempre Commandante.

Viva Cuba! Viva la revolucion.