Noche Cubana in Antwerpen werd een succes (+ FOTO 's)

Vrijdagavond 9 maart 2018 hield Cubanismo-Antwerpen hun Noche Cubana. Voor het eerst in het ‘Via Via Reiscafe’ in het hartje van de historische binnenstad. De editie met cocktail workshop en salsa initiatie werd een groot succes en wist maar liefst 44 deelnemers te lokken!

De avond begon met een woordje uitleg over de BAHcardi campagne door Julie, gevolgd door een Cubaanse cocktailworkshop door Jan Moerman. Na de pauze was het tijd voor een verrassingsact door de Cubaanse singer-song-writer Harry Mellow. Hij bracht een zelfgeschreven liedje en kondigde zijn evenement Arte Cuba aan: voor en door Cubaanse artiesten, op 7 april in Chez l’Amistad Kontich.

Ook de Cubaanse ambassade was van de partij. Victor Cairo Palomo gaf een woordje en Julie van Cubanismo Antwerpen stelde de jaarlijkse solidariteitsbrigade naar Cuba voor. Ook ons nieuwste lid, de Cubaanse Lis die in Antwerpen woont, werd even in de kijker gezet. Daarna zorgde Carlos Rivas van Cubabel voor een salsa initiatie en Cubaanse muziek tot in de late uurtjes.

Welkom door Julie Rausenberger

Goedenavond allemaal. In naam van Cubanismo heet ik jullie hier vanavond welkom op deze Noche Cubana oftewel Cubaanse Nacht in het mooie reiscafe van Via Via in Antwerpen. Ik zie vele bekende gezichten die natuurlijk wel al weten wie ik ben en die ook weten wat Cubanismo.be is. Maar voor zij die hier vanavond nieuw zijn… Cubanismo.be is een Belgische solidariteitsbeweging met Cuba die werd opgericht in 1992 naar aanleiding van het verscherpen van de VS-blokkade. Het heette toen nog Initiatief Cuba Socialista (ICS).

In oktober 1994 richtte de organisatie voor het eerst het jaarlijks solidariteitsevenement Che Presente in. Dat evenement kan je nog steeds jaarlijks terugvinden op het festival aan zee: Manifiesta, waar we ook in september 2018 aanwezig zullen zijn. In 2004 startten we ook met de ledenbeweging en intussen hebben we meer dan 850 leden. Leden die de Cubaanse revolutie ondersteunen en tonen Cuba als een voorbeeld van een andere, mogelijke samenleving waar niet de 1% maar de 99% het voor het zeggen heeft.

We organiseren vormingen en activiteiten, zoals vanavond deze Noche Cubana. We voeren campagnes en organiseren acties in solidariteit met Cuba. We nodigen regelmatig Cubaanse gasten uit en organiseren inleefreizen. En via onze site Ccubanismo.be zorgen we dagelijks voor actuele info. Iedereen die met een open geest de Cubaanse realiteit beter wil leren kennen, begrijpen of bekend maken, nodigen we uit om lid te worden en met ons mee te werken. Vanavond kan je dat doen bij Marc Vandepitte.

Ik wil hem, net zoals de vele vrijwilligers die deze avond mogelijk hebben gemaakt dankzij hun enthousiasme en inzet bedanken. Ik wil dank zeggen aan iedereen die deze Noche mogelijk heeft maakt, en geheel gratis zijn beste beentje voorzet. Bedankt Jos, Werner, Leo, Tara, Ken, Jan, Rosa en alle anderen voor jullie werk. Ik denk aan Carlos Rivas, de dansleraar die de salsa initiatie verzorgt en voor Cubaanse muziek zorgt. Ik denk aan Jan Moerman die de cocktail workshop in goede banen leidt. Bedankt ook aan Via Via Reiscafe om ons hier een plekje te geven waar we ons ding kunnen doen. Maar vooral bedankt aan de genodigden om hier aanwezig te zijn met ons.

BAHcardi campagne

Waarom vanavond nu een cocktailworkshop? Omdat Cuba uiteraard het land van de rum is. Dat weet iedereen die er al eens is geweest. In Cuba drink je mojito’s en Cuba Libres zoals wij hier in België pintjes drinken. Sinds de 19e eeuw was er al een bloei van rumfabrieken. Dat komt omdat er vele vruchtbare gronden zijn, veel regen en zon, en goedkope arbeidskrachten. De ideale omstandigheden dus om suikerriet te gaan verbouwen. Het sap van dat suikerriet wordt omgezet in suiker of alcohol, en na verschillende destillaties wordt er dus rum verkregen, en ziezo… dat is het heel simpel uitgelegd.

MAAR … Er is 1 groot Probleem. Sinds de Cubaanse revolutie, begin jaren 60 hebben de Verenigde Staten een blokkade lopen tegen Cuba. Hierdoor kan Cuba (bijna) geen eigen producten op VS-markt verkopen, en dat geldt ook voor rum. Vele producten moeten ingevoerd worden via andere landen en dat kost veel geld omdat de afstand vaak groter is. Daardoor blijft er blijft minder geld over om de Cubaanse economie te ontwikkelen. Sommige mensen denken dat de blokkade over is, omdat ze hoorden dat Obama toenaderingen zocht. Maar hij versoepelde het alleen maar een beetje. En onder Trump werd ze weer strenger.

Wij voeren daarom de BAHcardi campagne, een initiatief van Cubanismo.be, waarmee we tegelijk voor het einde van de blokkade strijden. ‘Think before you drink’ is onze leuze hierbij. In juli 2003 werd deze actie al met de steun van OXFAM SOLIDARITEIT ontwikkeld. Maar waarom nu precies tegen BACARDI rum? Bacardi werd dan wel in Cuba gesticht maar rond de Revolutie (1959) verliet het bedrijf het eiland en financierde het terroristische anti-Cuba aanslagen. Er is echter nog steeds misleiding voor de consument want het etiket zegt “Est. Cuba” . Toch wordt de Rum gemaakt niet gemaakt in Cuba maar wel in de Domicaanse Republiek. Omdat dat niet eerlijk is, willen wij mensen aanmoedigen om ECHTE Cubaanse rum te kiezen, zoals Havana Club, een rummerk dat we ook vanavond gebruiken tijdens de cocktailworkshop.

Wie meer wil weten over deze politieke geschiedenis, kan het boek “Bacardi Rum. Een occulte oorlog” van Hernando Calvo Ospina zeker ook eens lezen. Wij willen echter vooral en consumenten sensibiliseren door flyers uit te delen en deze boodschap te verspreiden, zoals we dat eerder al deden tijdens de Gentse feesten in 2016 bijvoorbeeld. Als jullie dat zien zitten, dan zijn wij nu helemaal klaar voor de cocktailworkshop. Want dit hele rum verhaal hebben jullie vast en zeker dorst en zin in wat rum gekregen. Veel plezier vanavond tijdens deze Noche Cubana en nogmaals bedankt om aanwezig te zijn!