Nobelprijspetitie voor Cubaanse medische brigades gaat internationaal

Het Internationaal Comité voor Vrede, Rechtvaardigheid en Waardigheid roept de vrienden van Cuba en iedereen van goede wil op om de nominatie van de "Henry Reeve Internationale Medische Brigades " voor de Nobelprijs voor de Vrede te steunen, dit voor de belangrijke bijdrage die ze leveren aan de mensheid in de strijd tegen de pandemie veroorzaakt door het Covid-19 coronavirus.  Teken HIER  onze petitie! 

Meer dan 1500 Cubaanse gezondheidswerkers, artsen, specialisten en verpleegkundigen werden door 23 landen in Europa, Afrika, de Verenigde Arabische Emiraten, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied gevraagd te helpen in deze wereldwijde crisis. Andere verzoeken om samenwerking worden bekeken en de Cubanen vormen als enige internationale medische brigades die een wetenschappelijk en humanitair antwoord op de pandemie op wereldschaal biedt.

De medische samenwerking die in Pakistan en Haïti heeft plaatsgevonden na de verwoestende aardbevingen en het buitengewone succes bij grote epidemieën zoals Ebola in Afrika, toont aan dat deze gezondheidswerkers een zeer goede medisch-wetenschappelijke opleiding hebben genoten, in staat zijn en ervaring hebben met het redden van levens bij natuurrampen en ernstige epidemieën. Het  onderstreept hun altruïsme, solidariteit en humanisme. "De Henry Reeve Brigade heeft een boodschap van hoop over de hele wereld verspreid. De 7.400 vrijwillige gezondheidswerkers hebben al meer dan 3,5 miljoen mensen in 21 landen behandeld in het licht van de ergste rampen en epidemieën van de afgelopen tien jaar," zei de Wereldgezondheidsorganisatie toen zij in mei 2017 tijdens de 70e Wereldgezondheidsvergadering in Genève de Dr. Lee Jong-wook Public Health Award uitreikte tijdens een ceremonie voor hen.

Het initiatief om de Henry Reeve Brigade te nomineren voor de Nobelprijs voor de Vrede, dat sinds maart in sociale netwerken is verschenen, heeft vorm gekregen in groepen van vriendschap en solidariteit met Cuba zoals de Association Cuba Linda, de Association France-Cuba en Cuba Cooperation of France; de Circle of Granma in Italië, de Griekse solidariteitsgroepen door de uitstekende vriend van Cuba Velisarios Kossivakis, onder de naam "Nobelprijs voor de Artsen van Cuba", die meer dan 13 duizend handtekeningen haalde in Griekenland; het Internationaal Comité voor Vrede, Gerechtigheid en Waardigheid van Brazilië, Cubanismo.be van België, de Beweging van Solidariteit en Wederzijdse Vriendschap Venezuela-Cuba, Australië-Cuba Vriendschapsvereniging, ACFS WA tak, de Vereniging van Latijns-Amerikaanse Arabische Solidariteit José Martí van Libanon en de Madres Sabias van Spanje.

Zij worden vergezeld door solidariteitsgroepen in de VS, zoals het Network in Defense of Humanity - US Chapter, het National Network on Cuba (NNOC), IFCO/ Pastors for Peace, Code Pink en het US Chapter van het International Committee for Peace, Justice and Dignity.

Wij vragen u de banden tussen ons allen aan te halen om eensgezind te werken en de nominatie van de Cubaanse Internationale Medische Brigade "Henry Reeve" voor de Nobelprijs voor de Vrede te realiseren.

Terwijl de VS de blokkade verdubbelen, verhindert het Cuba in het midden van een pandemie om zelf de nodige gezondheidsvoorzieningen te verwerven en zet het andere landen onder druk door een campagne van leugens en laster tegen de Cubaanse artsen te lanceren.

De retoriek van de haat, die door de Amerikaanse president Donald Trump, Mike Pompeo en de hen dienstbare OAS-minister Luis Almagro wordt geuit, lijkt geen einde te hebben. Onlangs is er twee miljoen dollar extra toegewezen aan de USAID om de Cubaanse medische samenwerking aan te vallen. "In plaats van geld te verspillen aan agressie tegen de internationale samenwerking en de gezondheid van het volk, zou de Amerikaanse regering zich moeten richten op het voorkomen van de ziekte en de dood van haar burgers in het gezicht van Covid-19," zei de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodríguez op Twitter.

In augustus 2019 heeft USAID (Het officiële ‘ontwikkelings’-agentschap van de VS) drie miljoen dollar toegewezen aan subversieve programma's tegen de Cubaanse regering. In minder dan een jaar, hebben ze ten minste 5 miljoen dollar van de Amerikaanse belastingbetalers gebruikt om een programma te destabiliseren dat gezondheid wil bieden aan degenen die dat het meest nodig hebben tijdens deze huidige pandemie, met name de landen van de derde wereld.

Het kleine en belegerde Cuba zet zijn heldhaftige verzet voort, laat niemand achter en behoudt zijn sociale verworvenheden, zijn soevereiniteit en onafhankelijkheid. Trouw aan zijn beginselen van internationalisme en samenwerking, zoals de Cubaanse president Miguel Díaz Canel onlangs voor de NAM-top heeft verklaard.

Cuba en zijn gezonheidswerkers geven het grootste voorbeeld in solidariteit en liefde voor de wereld. Teken HIER  onze petitie! 

Coha.org