Nieuwe President Brazilie dreigt ermee om de diplomatieke banden met Cuba stop te zetten

De extreem-rechtse president van Brazilië, de verkozen Jair Bolsonaro, vertelde de lokale kranten dat er geen enkele reden was om diplomatieke betrekkingen met Cuba te onderhouden, met als argument dat de Cubaanse regering de mensenrechten niet respecteert.

De bedreiging van Bolsonaro komt een dag nadat de adviseur van de Nationale Veiligheid van de Verenigde Staten, John Bolton, Jair Bolsonaro zei dat zijn verkiezing een "positief signaal " is voor het gebied is om later de democratisch verkozen overheden van Venezuela, Cuba, en Nicaragua aan te vallen die hen van en hen als een  "trojka van tirannie" te beschuldigen.In een interview gepubliceerd door de Braziliense krant 'Correio', bekritiseerde Bolsonaro het door Cuba ondersteunde Mais Medicos (Meer artsen) programma, opgericht in 2013, waaronder meer dan 11.000 Cubaanse artsen werken in verarmde of afgelegen delen van Brazilië in een poging om de gezondheidszorg van het land uit te breiden.

Volgens de Bolsonaro wordt 75 procent van de salarissen van de Cubaanse artsen betaald aan de Cubaanse regering en mogen ook hun kinderen  zich niet bij hen voegen in Brazilië. "Dat is gewoon marteling voor een moeder..... Kunnen we diplomatieke betrekkingen onderhouden met een land dat zijn volk op die manier behandelt? Bolsonaro, beloofde  om de binnenlandse veiligheid van Brazilië verder te militariseren, aldus het interview. 

Het klopt inderdaad dat er een verdeling is van het loon dat de artsen ontvangen, tussen de staat en de artsen. Dit helpt Cuba de volksgezondheid en het onderwijssysteem van het land in stand te houden, wat op zijn beurt ten goede komt aan de huidige en toekomstige generaties Cubaanse burgers. Daar is niets mis mee. het is een politieke keuze van de regering en een beslissing van die artsen die in het programma stappen, om die na te volgen. 

Bolsonaro werd op 28 oktober verkozen tot nieuw President van Brazilie. Hij zal zijn termijn ingaan op 1 januari.  Een belangrijke verschuiving in het buitenlands beleid van Brazilië wordt verwacht gezien het feit dat zijn minister van economie, Eduardo Guedes, reeds verklaarde dat "Argentinië en Mercosur (een regionaal samenwerkingsverband tussen Brazilie, Argentinie, Paraguay, Uruguay en Venezuela)  geen prioriteit zijn" en de president Brazilië zijn ambassade in Israël naar Jeruzalem zal verplaatsen, in navolging van de Amerikaanse president Donald Trump, ondanks wereldwijde veroordelingen.

Bron: Telesur