Nieuwe Filipijnse president stuurt staatssecretaris naar Cuba om gezondheidssysteem te bestuderen.

President Rodrigo Duterte zendt staatssecretaris voor Gezondheid Paulyn Jean Ubial naar Cuba om te leren hoe je een goed gezondheidssysteem uitbouwt.

Duterte zei in een eerste ministerraad dat de Filipijnen veel kunnen leren van Cuba ’s goed presterende welzijnsvoorzieningen, vermits veel Filipijnen weinig of geen toegang hebben tot gezondheidszorg. Hij gaf het voorbeeld van dokters uit het Filipijns Algemeen Ziekenhuis die erover kloegen dat ze zelf moeten betalen voor medicijnen van sommige patiënten.

Hij zei verder dat indien de miljardenwinsten van de Filipijnse Nationale Loterij (PAGCOR) naar de gezondheidsdiensten zouden gaan, er al een flink stuk van de weg zou kunnen afgelegd worden om alle Filipijnen recht op gezondheid te bieden, speciaal diegenen die nu geen geld hebben om geneesmiddelen te kopen.

De WHO heeft Cuba al meermaals geprezen voor zijn efficiënte en universele gezondheidssysteem., incl. een performante preventie op heel het eiland, o.a. de jaarlijkse poliovaccinatie sinds 1962 die de ziekte volledig heeft uitgeroeid.

In 1966 al begon Cuba met speciale academische klinieken voor gezondheidsresearch. Het gezondheidssysteem is volledig geïntegreerd en ontwikkeld over het hele grondgebied.

In juni 2016 verklaarde de WHO dat Cuba het eerste land ter wereld is dat syfilis en HIV-overdracht van moeder op kind kon uitroeien.

Davaotoday