Nasralla gooit de handdoek in de ring, maar Zelaya neemt leiding van de beweging tegen de dictatuur over

Ex president Zelaya van Honduras, in 2009 verdreven door een staatsgreep, klaagt de immoraliteit van de VS-regering aan die -tegen de OAS en de EU in - de ‘overwinning van Juan Orlando Hernández erkent. Hij betreurt de beslissing van Nasralla om de Alliantie tegen de dictatuur te verlaten.

Zelaya veroordeelt de houding van de VS “die de dictatuur steunt en de schaamteloze diefstal va de stem van het volk. Tegelijk verwondert het ons niet dat de VS deze fraude accepteert. “ We roepen het Hondurese volk op om zijn mobilisatie beter te plannen en zo waardigheid en eer te behouden, in contrast met de lokale politici die slechts de marionetten zijn van hun meesters in het Noorden”. De VS-regering feliciteerde Hernandez met zijn verkiezingsoverwinning en voegde er wel aan toe dat “ een inspannigen moet worden gedaan om de politiek verdeeldheid op te lossen en noodzakelijke electorale hervormingen door te voeren”

Zelaya betreurt ook “ de éénzijdige beslissing van ozne presidentskandidaat én tevens de verkozen president: Salvador Nasralla, de Alliantie tegen de dictatuur te verlaten. We steunen deze terugtrekking niet maar kunnen er begrip voor opbrengen en danken hem voor zijn succesvol electoraal parcours. Nasralla’s beslissing is een strikt persoonlijke zaak”

Nasralla zei dat hij « buiten het voetlicht wil treden" en dat de Alliantie tegen de dictatuur die gecoördineerd wordt door Zelaya “ zal ontbonden worden”, nu de VS de ‘overwinning’ van Hernandez heeft erkend.  Zelaya verzekert van zijn kant dat de Alliantie “geen contract is tussen twee privé-partners, maar een engagement t.a.v. de Hondurese bevolking dat we niet mogen of moeten opgeven zolang het onrecht dat het volk van Honduras overkomt én de schandalige dictatuur die ons verdrukt niet ophouden”

Hij bevestigt dat de Hondurezen vrije mensen zijn en dat “ we de slaafse houding van Hernadez (t.a.v. de VS) niet zullen accepteren”. Hij lanceerde ook een oproep om “de vreedzame actiemiddelen te diversifiëren en te perfectioneren” “ We moeten ons beter organiseren, we hebben de dictatuur al verslagen in de stembus en ze moet dus snel verdwijnen: dat is onze belangrijkste opdracht” 

Het volk heeft sinds 29 november onophoudelijk actie gevoerd tegen de fraude van het Hoogste Verkiezingstribunaal, ook vandaag nog, hoewel de massa minder groot is.

Cubadebate