Moord op minister triest hoogtepunt in conflict tussen mijncoöperatieven en Boliviaanse regering

Een bijzonder moordverhaal uit Bolivia doet de spanningen in het land hoog oplopen.

Enkele dagen geleden werd in Bolivia de viceminister van binnenlandse zaken Rodolfo Illanes vermoord door een groep stakende mijnwerkers. De minister bezocht de stakers om te bemiddelen in een “sociaal conflict” dat al een hele tijd aansleepte.

Het conflict dateert al van 2006 toen er ook al verschillende doden vielen bij confrontaties, sindsdien bleef het conflict verder sluimeren. Hij bekocht zijn bemiddelingspoging met de dood. De minister werd ontvoerd en doodgemarteld door een groep mijnwerkers. Bij confrontaties tussen de mijnwerkers en de oproerpolitie lieten nog eens vier mijnwerkers het leven.

De recente staking was georganiseerd tegen een nieuwe wet op de coöperatieven die onder andere een verstrengde milieuwetgeving inhoudt en het oprichten van onafhankelijke vakbonden in de mijnsites toelaat. De mijnwerkers krijgen de steun van de bazen van de mijncoöperaties en de rechtse oppositie die de nieuwe wetgeving ingevoerd door de regering Morales maar moeilijk konden slikken.

De nieuwe wet wil zorgen voor een betere sociale bescherming voor alle mijnwerkers. Iets waar een aantal leiders van de zogenaamde coöperatieven (privébedrijven in de feiten) zich tegen verzetten.

Morales stond al langer onder druk nadat zijn ex-vrouw betrokken was in een corruptieschandaal en hij een referendum over een nieuwe ambtstermijn verloren had.

Morales die volop inzet op duurzame mijnbouw krijgt met deze barbaarse moordzaak een zware klap te verwerken. Ondertussen werden er al 100 arrestaties verricht o.a. de voorzitter van de grootste mijnwerkerscoöperatieve werd gearresteerd. Morales zelf noemde de moord al een poging tot staatsgreep.

In 2012 is in buurland Paraguay president Lugo afgezet in een parlementaire putsch, omdat zijn regering weigerde een genetisch gemodificeerde katoenvariant (van Monsanto) in het land toe te laten. Aan die putsch ging een gewelddadig incident aan een landbezetting vooraf, dat door de oppositie tegen Lugo werd uitgespeeld.

Morales zal er dus alles moeten aan doen om de Boliviaanse bevolking aan zijn kant te houden en te mobiliseren om zo het risico op een nieuwe staatsgreep in Latijns-Amerika te vermijden. Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Meer info over de grondstoffen kwesties in Latijns-Amerika vind je in het nieuwste boek van Raf Custers: 'De uitverkoop van Zuid-Amerika.' (te bestellen via EPO)

 

Bronnen: Telesur, Raf Custers, Elmostrador.