Mijn ervaring in een Cubaans isolatiecentrum

Wanneer ik vorige week in Cuba aankwam moest ik het resultaat van mijn Covid 19 PCR test, opgesteld in het land mijn land van oorsprong (Nederland) laten zien op het vliegveld , het José Martí International Airport in Havana.Daarna werden wij, reizigers die uit het buitenland kwamen, geïnformeerd over het MINSAP-protocol voor de preventie van COVID19 door een arts van het ministerie. Daarna werd op een zeer georganiseerde manier een nieuw PCR- monster afgenomen. De Cubaanse reizigers werden in speciale bussen naar de isolatiecentra gebracht en de buitenlandse reizigers werden naar de hotels gebracht

Ik moest 5 dagen verblijven in het isoleercentrum in Alamar, zone 6. Dit verblijf was gratis (nvdr: voor Cubanen). Eenmaal aangekomen in het isolatiecentrum werden we naar onze kamers gebracht. Twee huisartsen,tien stewards en twee verpleegsters waren belast met de verzorging van de in afzondering geplaatsten. Elke dag werd onze temperatuur  opgenomen en we kregen de nationaal geproduceerde neusdruppels PrevengHo Vir (zie foto)

We moesten in onze kamers blijven en contact vermijden met de andere gasten. We kregen ons eten in de kamer. Zowel de kamers als de badkamers werden dagelijks schoongemaakt door Cubanen die geen werk hadden wegens corona. Al het personeel droeg de maximale beschermingsmaatregelen (mondmaskers, beschermingsmateriaal en handschoenen) om besmetting te voorkomen en contact met familie of mensen van buitenaf was verboden.

De familie kon van 1 tot 5 ’s middags langs komen om kleren of andere noodzakelijke dingen mee te nemen. Op de 5e dag werd nog een monster genomen en aangezien die negatief was, kon ik naar huis . De huisarts gaf me persoonlijk het medisch rapport. Het was voor mij een onvergetelijke ervaring om mee te maken met hoeveel toewijding ik werd verzorgd , in overeenstemming met de hygiëneprotocollen.