Mexico prijst Cubaans Soberana vaccin

De pandemie heeft de samenwerking in de gezondheidssector een nieuwe impuls gegeven tussen Cuba en Mexico.

Eind vorig jaar werden twee Cubaanse vaccins tegen Covid door Mexico goedgekeurd voor gebruik bij kinderen: de vaccins Soberana 02 en Soberana Plus. En deze zaterdag kwam het nieuws dat het Comité voor Nieuwe Moleculen (CMN), een hulpagentschap van Mexico's Federale Commissie voor Bescherming tegen Gezondheidsrisico's (Cofepris), de Cubaanse immunisatoren kwalificeerde als "gunstig voor gebruik in noodgevallen".

We moeten terug in de tijd om te begrijpen wat dit communiqué voor Cuba betekent. Te midden van de gezondheidscrisis die COVID-19 veroorzaakte, richtte Cuba zijn inspanningen en middelen op de ontwikkeling van niet één maar vijf potentiële vaccins om de bevolking te beschermen tegen Covid, de dodelijke ziekte, die van 2020 tot 2022 alleen al de dood van meer dan 8000 Cubanen veroorzaakte. Uiteindelijk bleven er 3 vaccins over: Soberana 02, Soberana Plus en Abdala.

De "Soberana's" werden ontwikkeld door het Cubaanse Finlay Vaccine Instituut. Ze zijn gebaseerd op technologieën uit de jaren '80 die wereldwijd gebruikte biologische geneesmiddelen hebben voortgebracht en zijn gecertificeerd als bijzonder effectief in het produceren van een sterke immuunrespons bij kinderen.

Deze prestatie toont aan dat Cuba een belangrijke speler was in de wereldwijde reactie op de pandemie van het coronavirus en een aanzienlijke bijdrage heeft geleverd aan de strijd tegen de ziekte op nationale en internationale schaal. Echter, lang nadat het eiland meer dan 90 procent van zijn bevolking heeft ingeënt, die de doses ook nog eens vrijwillig en gratis heeft gekregen, trekken sommige wereldmachten en medische instanties de geldigheid en effectiviteit van de Cubaanse immunisatoren uitsluitend om politieke redenen in twijfel.

Sinds het begin van de wereldgezondheidscrisis is Mexico een belangrijke medestander van het eiland. Het land verzet zich resoluut tegen de Amerikaanse blokkade, heeft de Cubaanse leiders gesteund en heeft kritiek geuit op mediacampagnes die het wetenschappelijke en medische potentieel van Cuba in diskrediet proberen te brengen.

Op 14 oktober 2021 kondigde de Mexicaanse regering de ondertekening aan van een bilaterale overeenkomst waardoor het volgende jaar 9 miljoen doses van het Cubaanse vaccin Abdala gekocht konden worden om kinderen tussen 5 en 11 jaar in te enten tegen covid-19, dat ook door Mexicaanse medische autoriteiten als gunstig werd beoordeeld.
Mexico werd een van de eerste landen ter wereld die toestemming gaf voor het noodgebruik van Abdala, dat nog steeds niet werd goedgekeurd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

In 2022 tekende de federale regering ook een samenwerkingsovereenkomst op het gebied van gezondheidszorg met de Republiek Cuba, die onder andere betrekking heeft op het opleiden van Mexicaanse specialisten op het Caribische eiland en het inhuren van meer dan 500 Cubaanse artsen om in het noordelijke deel van het land te werken. Eerder dit jaar kondigde president Andres Manuel Lopez Obrador aan dat het Cubaanse medische personeel verdubbeld zou worden.

AMLO's steun voor Cuba getuigt van veel moed. Elk land of politiek figuur dat Cuba openlijk helpt, wordt aangevallen en belachelijk gemaakt als onderdeel van het vijandige beleid van Washington ten opzichte van het eiland en de anti-Cubaanse haatcampagnes die vooral vanuit Florida worden gevoerd. De Mexicaanse president doorziet dit echter en heeft geen angst voor haat.

"Ik zie in Miguel Díaz-Canel een buitengewone president; een hardwerkende, eerlijke en nederige man en een sleutelfiguur in het streven naar eenheid van het hele continent en economische integratie met Noord-Amerika. We accepteren geen enkele claim van de regering van de Verenigde Staten voor het uitoefenen van ons recht om vrij en soeverein te zijn. Onze vriendschap met Cuba is nog maar net begonnen," verzekerde de Mexicaanse president.