Mensenrechtenschendingen op Cuba

De illegale blokkade vanuit de VS - die Cuba al meer dan 60 jaar teistert - is de grootste schending van de mensenrechten van de Cubaanse bevolking.

Voor heel wat Cubanen is de blokkade er altijd al geweest. Ze hebben er zich aan aangepast, met de nodige ups en downs. Nu de blokkade onder de Trump administratie nog is verstrengd , wordt opnieuw duidelijk welk schokeffect ze heeft op de Cubaanse families. En dat wil cubanismo.be op 10 december, internationale dag van de mensenrechten, wel toch eens extra onder de aandacht brengen.

Schending van het recht op voedsel

De blokkade snijdt de inwoners van het Caraïbische eiland af van het recht op voedsel. In Cuba zou, zoals in alle andere landen, de vrije toegang tot de exportmarkten gegarandeerd moeten worden. De VS blokkade jaagt de kostprijs van de voedingsmiddelen de hoogte in en beperkt de import.

Nu president Trump de sancties tegen Venezuela en Cuba nog heeft verstrakt, komt de voedselbevoorrading steeds meer in het gedrang. De VS blokkeert schepen die olie vanuit Venezuela naar Cuba transporteren. Daardoor is niet alleen het petroleumtekort in Cuba sinds september dit jaar erg groot, maar raken ook voedsel en andere levensmiddelen niet verdeeld vanuit de havens en opslagplaatsen. Zo is er vandaag in heel wat zones in Cuba een tekort aan melk en andere van melk afgeleide producten.

Schending van het recht op gezondheid

Aleida Guevara kennen we allemaal als de dochter van Che Guevara. Zij is ook kinderarts en getuigt vanuit haar eigen ervaring in een kinderhospitaal in Havana: “De blokkade betekent een echte aanslag op de Cubaanse gezondheidszorg. Van de 10 nieuwe geneesmiddelen die op de markt komen, zijn er 8 met een VS-patent. Dat betekent dus dat we die niet kunnen aankopen. Ikzelf werk in een kinderziekenhuis in Havana. Kinderen die aan leukemie lijden hebben een behandeling met psychofarmaca nodig. Sommige van deze medicamenten produceert Cuba zelf, maar niet allemaal. Het kost ons hopen geld om via 4 à 5 tussenpersonen toch de juiste geneesmiddelen aan te kopen. Deze meerkosten stellen ons soms voor moeilijke morele keuzes: moeten we het geld uitgeven aan dure geneesmiddelen, wetende dat we dan geen geld meer hebben om negatieve neveneffecten te behandelen?”

Deze voorbeelden zijn slechts enkele van de vele mensenrechtenrechtenschendingen van de VS in Cuba. De blokkade treft de Cubaanse bevolking heel zwaar. Er is een groot maatschappelijk en internationaal draagvlak om er een einde aan te maken. In woorden veroordelen alle landen – behalve de VS, Brazilië en Israël - de blokkade. In daden blijft het engagement echter beperkt.

Doe mee met onze campagne tegen de blokkade van Cuba.

Teken de petitie: www. stopdeblokkade.be

Word lid van Cubanismo.be