Meer dan 50% van de parlementskandidaten in Cuba zijn vrouwen

Als alle kandidaten hun zitje krijgen, zal Cuba op de tweede plaats komen in de rangschikking van landen wat betreft de deelname van vrouwen in het parlement, aldus de kiescommissie.

Van de 605 kandidaten voor de Nationale Assemblee van de Volksmacht van Cuba zijn 53,2 procent vrouwen. Dit plaatst het eiland op de tweede plaats ter wereld wat betreft de grootste vrouwelijke participatie in het parlement, benadrukten de verkiezingsautoriteiten.

Als alle genomineerden bij de verkiezingen van 11 maart 2018 door het volk worden geratificeerd, zou alleen Rwanda (61,3 procent) Cuba overtreffen inzake vrouwelijke aanwezigheid in een wetgevende instelling, zei de voorzitter van de Nationale Kandidaatscommissie, Gisela Duarte, geciteerd door de Cubaanse krant Granma.

Volgens Duarte zou het aantal jongeren tussen 18 en 35 jaar ook toenemen tot 13,2 procent van de kandidaten voor het eenkamerparlement, waarvan de leden op 19 april voor de negende zittingsperiode in functie treden.

Duarte zei dat 47,4 procent van de kandidaten afgevaardigden uit kiesdistricten zijn, die in buurtvergaderingen worden gekozen, zodat de 168 gemeenten van het land vertegenwoordigd zouden zijn met ten minste twee afgevaardigden, waarvan ook één van hen uit een gemeente komt.

Duarte voegde daaraan toe dat 86 procent van de genomineerden hoger onderwijs heeft behaald, terwijl 40,6 procent van de genomineerden zwart of halfbloed is.

Wat de verstrekte gegevens betreft, benadrukte de voorzitter van de Nationale Kandidaatscommissie dat het Parlement hiermee een weerspiegeling – in haar woorden ‘als het ware een röntgenfoto’ – van de Cubaanse samenleving hoopt te zijn.

Cubasolidarityorg

Vert.: Julie Rausenberger