Meer dan 200 Cubaanse artsen in Zuid-Afrika in de strijd tegen COVID-19

Een team van 217 Cubaanse artsen en gezondheidswerkers arriveerde gisteren 27/4 in Zuid-Afrika, het land met de meeste gevallen van het coronavirus in Afrika, om de regering en lokale zorgwerkers te helpen in de strijd tegen COVID-19.

De Cubaanse specialisten werden ontvangen door de minister van Buitenlandse Zaken, Naledi Pandor, en de minister van Defensie, Nosiviwe Mapisa-Nqakula. De artsen zullen na 14 dagen quarantaine in het hele land worden ingezet.

Zuid-Afrika is het Afrikaanse land met de meeste gevallen van coronavirusinfectie: 4.546,  op de voet gevolgd door Egypte (4.534) en Marokko (4.065). Maar het is ook het land dat het meest op besmetting test, met bijna 170.000 tests in mobiele centra en klinieken. Er zijn 87 doden gevallen en zijn er tot nu toe bijna 1.500 mensen hersteld van de ziekte.

De Cubaanse brigade bestaat voornamelijk uit professionals uit de eerstelijnszorg, maar ook uit epidemiologen, biostatistici, biotechnologische specialisten en medische ingenieurs.

De Zuid-Afrikaanse minister van Volksgezondheid Zwelini Mkihize benadrukte in zijn laatste rapport van zondag "de sterke sociale en politieke solidariteit die tussen de twee landen bestaat" en prees de bereidheid van het Caribische land en zijn voortdurende buitenlandse medische missies.

"Zoals Cuba deed in de moeilijke tijden van de 'apartheid', heeft het opnieuw een handje geholpen door ons gezondheidswerkers te sturen," zei Mkihize. "Deze tijden vragen om samenwerking en solidariteit. Als wij samen handelen, zullen wij de verspreiding van het virus op een snellere en efficiëntere manier tegenhouden," zei de Cubaanse ambassade in Pretoria.

De Zuid-Afrikaanse minister van Volksgezondheid heeft de afgelopen weken het Cubaanse model voor gemeenschapswerk in de gezondheidszorg als model gebruikt. Het aantal medische testen in de gemeenschappen is aan het toenemen, vooral in arme en drukke buurten.

In de provincie Gauteng - het economische centrum van het land dat de grootste stad van Zuid-Afrika, Johannesburg, en de hoofdstad Pretoria omvat - zullen gedurende de hele week massale screening en tests plaatsvinden. Het onderzoek en de tests zullen ook gericht zijn op de provincie West-Kaap, die ook Kaapstad omvat en het grootste aantal VIDOC-19 gevallen heeft.Zuid-Afrika heeft bijna 170.000 tests uitgevoerd. Het land heeft 28.000 ervaren gezondheidswerkers die de contacten van mensen die positief testen opvolgen om de verspreiding van de ziekte te helpen indammen.

Ook een aantal van hun initiatieven om mobiele klinieken in het hele land in te zetten en ervoor te zorgen dat elk gezondheidscentrum voldoende middelen heeft om de pandemie aan te pakken, is op het Cubaanse voorbeeld gestoeld.

Vanguardia