Maduro roept de noodtoestand uit

De president van Venezuela Nicolás Maduro kondigde vrijdag 14/05 de uitzonderings- en economische noodtoestand af. De maatregel zal minstens 60 dagen gelden en is bedoeld om de beveiliging van het Venezolaanse volk te verzekeren en de strijd tegen de economische oorlog beter te kunnen voeren, zei Maduro.

“Vanuit mijn constitutionele bevoegdheid als staatshoofd van de Bolivariaanse Republiek Venezuela, ondertekende ik een meer omvattend decreet ter bescherming van het volk, om de vrede te garanderen (…) en de productiecapaciteit van het land te herstellen”

Sinds de grondwetswijziging van 1999 heeft de Venezolaanse grondwet een primeur. De noodtoestand mag geen enkele afbreuk doen aan de fundamentele mensenrechten: standrechterlijke executies, ontvoeringen, folteringen, willekeurige opsluiting worden expliciet genoemd als verboden.

Maduro herhaalde dat de noodtoestand nodig is omdat er een economische oorlog gevoerd wordt vanuit het buitenland. De noodtoestand geeft me de nodige bevoegdheden om deze staatsgreep af te slaan en sociale stabiliteit te brengen.

In de voorbije week verklaarden VS-officials dat de “Venezolaanse economie op het punt staat in te storten en dat Maduro’s mandaat daarmee afgebroken zou worden”. De VS-regering heeft al twee jaar op rij de ‘noodtoestand gedecreteerd tegen Venezuela’ (u leest het goed)

Tegelijk legt de Colombiaanse ex-president Uribe verklaringen af die doen vermoeden dat er een invasie - misschien vanuit Colombia - voorbereid wordt. Uribe riep vrijdag expliciet op tot een buitenlandse militaire interventie in Venezuela.

Maduro "vreest dat het virus van de staatsgrepen kan terugkomen in Zuid-Amerika" en refereerde hierbij aan de afzetting, daags voordien van zijn collega Dilma Rouseff in Brazilië. " De stilte waarin de VS zich sindsdien hullen, is een medeplichtige stilte met als grote doel de verworvenheden van 'Ons America' teniet te doen."

 

Telesur