Luitenant van Pinochet veroordeeld voor de moord op Víctor Jara

De gepensioneerde militair Pedro Barrientos werd in Florida door een rechtbank veroordeeld voor foltering en moord op Victor Jara (1973), Chileens poëet en zanger die aan de kant van de regering Allende stond.

De Zaak werd in Chili aangespannen door zijn weduwe, Joan Jara en hun kinderen. De Chileense justitie diende de klacht in 2012 in Florida in tegen Barrientos die intussen de dubbele nationaliteit verwierf.

De rechtbank veroordeelde Barrientos op 26 juni 2016 tot een schadevergoeding en boete van samen 28 miljoen dollar. Ook in Chili werden militairen opgesloten en veroordeeld voor hun medeplichtigheid bij de dood door 44 kogels van de auteur van liederen als ‘Te recuerdo Amanda’ en ‘El derecho a vivir en paz’. Joan verklaarde: “ Het is een lange weg geweest op zoek naar gerechtigheid na de moord op Victor”

Jara inspireerde artiesten als Springsteen, U2 en The Clash.

In 1973 werd hij met andere artiesten en intellectuelen opgepakt bij de staatsgreep van Pinochet die een einde maakte aan het leven en de regering van Salvador Allende. Ze werden in het voetbalstadion van Santiago gebracht en er verschillende dagen opgesloten. Getuigen verklaarden dat de singer-songwriter gefolterd werd: met de kolf van een geweer werden zijn handen verbrijzeld. Op 18 september ’73 werd hij tenslotte vermoord. Drie dagen later werd zijn lichaam gevonden in de nabijheid van een kerkhof.

Onder de Pinochetdictatuur stierven of verdwenen ong. 3000 mensen. 28.000 anderen werden gefolterd, onder wie de huidige president: Michelle Bachelet.

Cubadebate