Ledendag ICS - Cubanismo.be

De jaarlijkse ledendag van onze beweging stond op 10 juni in het teken van onze campagne tegen de blokkade en had een infoluik over de gebeurtenissen in Venezuela. De middag ging van start met een heerlijk koud buffet dat Annemie en Gilles hadden klaargemaakt. Het bracht de deelnemers lekker bij elkaar.

Om 13 uur begonnen we met een vraaggesprek met Lode Van Oost, journalist bij DeWereldMorgen en Latijns-Amerikakenner. Hij had het over Venezuela en de mediaberichtgeving daarrond. Hij benadrukte dat die media het geweld van de betogers heel anders ‘framen’ dan dat in ander landen, omdat ze de regering van Maduro zo snel mogelijk weg willen. Zo wordt hier vaak beweerd dat de Venezolaanse media volledig in handen zijn van de linkse regering, terwijl in werkelijkheid 85% van de televisiezenders in privéhanden is en die gretig de versie van de ‘bloedig neergeslagen geweldloze protesten' verspreiden.

Daarna gaf Kasper uitleg over de nieuwe campagne die we momenteel met onze solidariteitsorganisatie voeren om de financiële blokkade tegen Cuba aan te kaarten. Na uitleg over de campagne - en een verfrissende mojito - schoten we direct in actie en gingen we naar een BNP Paribas Fortis kantoor in hartje Brussel om een blitzactie te organiseren en op een ludieke manier de mensen te informeren en onze nieuwe petitie “Was Cuba een belastingparadijs, dan was de storting al lang gefikst” te laten tekenen.

Ook Trump kwam op bezoek om zijn mening te geven over de blokkade. Hij probeerde tevergeefs de muur rond Cuba terug op te bouwen, het hevig verzet van de wereldgemeenschap tegen Cuba deed hem uiteindelijk opgeven. Een groep Belgische supporters kwam ons een hart onder de riem steken, dit was niet naar de zin van de Brusselse politie die ons vriendelijk kwam vragen verder te gaan. Een raad die we niet in de wind sloegen. We sloten de dag af op een terrasje in de buurt van de Beurs.

Bedankt aan alle deelnemers!