Kroniek van een mislukte coup

Wat is er gebeurd In Venezuela op 30 april? Zelfverklaard interim-president Juan Guaidó verscheen met een dozijn overgelopen militairen van lagere rang op de luchtmachtbasis van Altamira in de buurt van de Venezuelaanse hoofdstad Caracas. Ze werden al snel buiten de basis gewerkt door  regeringsgetrouwe militairen en zetten hun “verzet” verder op straat.Hulp van  leermeester

De coup was al langer voorbereid door Guaido met steun uit de VS. Dat viel op doordat hij eerder op de dag met een groepje militairen de veroordeelde terrorist en ex-oppositieleider Leopoldo Lopez ging ophalen. Leopoldo Lopez is de oprichter van de partij Partido Voluntad, waar ook Guiado lid van is. Lopez kan je als het ware zijn politieke leermeester noemen. Maar hij is meer dan een politicus. Hij was diegene die een bende leidde die tijdens de staatsgreep tegen Chavez de Cubaanse ambassade kort en klein sloeg. Lopez zat onder huisarrest voor zijn verantwoordelijkheid in gewelddadige straatrellen van een paar jaar terug, die onder andere ook gericht waren op huisartsposten van Cubaanse dokters.

Georkestreerd door de VS

Het trio van Trumps oorlogskabinet - Bolton, Pompeo en Pence - was er, aangestuurd door Trump, meteen als de kippen bij om de putschisten aan te moedigen en zonder schroom de hoogste militairen te vragen om naar de oppositie over te lopen. Het is duidelijk wie hier achter de poging tot coup zit, als blijkt dat er voorafgaand specifieke contacten met drie topmilitairen zijn geweest.

Een paar dagen geleden had Guiado al met veel tamtam aangekondigd dat er op de eerste mei opnieuw grote manifestaties zouden komen tegen de verkozen president Nicolas Maduro. Dit doet vermoeden dat het plan eerder was om dan met een couppoging uit te pakken, maar dat alles in extremis een dag eerder plaatsvond.

Al snel bleek dat geen enkele militair een krimp gaf. Het bleef zeer rustig in het land, met enkele schermutselingen met lichtgewonden. De Venezolaanse minister van Defensie kwam met een verklaring dat de poging tot staatsgreep mislukt was.

Wat nu?

Guaido blijft pogingen ondernemen om het leger aan zijn kant te krijgen. Voor de komende dagen heeft hij nieuwe betogingen aangekondigd, in wat hij het begin noemt van de finale fase van bevrijding. Grote woorden, voor wat in de eerste plaats een mislukking blijkt te zijn. Lopez en zijn echtgenote zijn diezelfde dag eerst naar de Chileense en dan naar de Spaanse ambassade gevlucht.  25 militairen vluchtten naar de Braziliaanse ambassade. Het lijkt er sterk op dat Guiados laatste troef is uitgespeeld.

Ondertussen laat de VS-buitenlandminister Pompeo  het niet na om fake news te verspreiden. Zo stuurde hij een bericht de wereld in dat Maduro zou gevlucht zijn naar Havana. Dit nieuws werd zeer snel ontkend door woordvoerders van de president. President Trum himself had het dan weer over Cubaanse troepen die Venezuela onmiddellijk moesten verlaten.

Ook Cuba meegesleurd in spanningen rond Venezela

De Cubaanse minister van Buitenlandse zaken Bruno Rodriguez ontkent formeel dat er Cubaanse troepen zouden opereren in Venezuela. “Enkel medisch personeel voor humanitaire missies” twitterde Rodriguez terecht.

Ondertussen laat de regering Trump niet na om ook extra sancties uit te vaardigen tegen Cuba. Deze nieuwe sancties gingen op 2 mei in. De recente maatregelen die gerechtelijke stappen tegenover genationaliseerd onroerend goed in Cuba mogelijk maken, kunnen zelfs ook Europese bedrijven treffen. De economische wurggreep van de VS op Cuba, wordt zo alleen maar sterker.

Risico op invasie blijft groot

Ondanks de mislukte couppoging blijft het opletten. Er lekten bewijzen uit dat de beruchte VS firma Black Water bezig is een huurlingenleger op te bouwen in Colombia. Het gaat al om een paar duizend huurlingen. De dreiging van een buitenlandse interventie is nooit veraf.

De haviken in de Verenigde Staten blijven ook de optie van een militaire inmenging openhouden. Ze blijven benadrukken dat ze indien nodig niet terugschrikken om ook militair tussen te komen. Wordt dit de ultieme, bijna radeloze, laatste troef?

Trump herhaalde gisteren op FOX News nog eens dat ze tot het uiterste werden gedreven. Hij gaf aan nieuwe stappen te zetten, maar wou geen verdere details geven.

Veerkracht van de bevolking

Als antwoord op al die agressie mobiliseert president Maduro de bevolking. De opkomst als steun aan de verkozen president op 1 mei, een dag na de mislukte staatsgreep, was enorm. Daarmee geeft de Venezolaanse bevolking die door de VS sancties en de erbarmelijke economische toestand het mes op de keel heeft, opnieuw een krachtig signaal.

Informatieoorlog

We blijven de gebeurtenissen in Venezuela nauw opvolgen. We waarschuwen tegen de klakkeloze overname van wat Trump en co. de wereld in sturen. Stel jezelf de vraag: als we zelf met zekerheid kunnen vaststellen dat in de internationale pers geen waarheidsgetrouw beeld wordt weergegeven van de gele hesjes beweging in Frankrijk, waarom er dan van uit gaan dat wat zij over Venezuela verkondigen, wel klopt? De boycot van Venezuela .is niet alleen economisch. Er wordt ook een ware informatieoorlog gevoerd.

"De media liegen over de situatie in Venezuela." Degene die zo duidelijk spreekt is freelance journaliste Anya Parampil, en dat doet ze op Fox News, niets minder dan het hart van de rechtse media in de Verenigde Staten, Donald Trump's favoriete televisienetwerk. In de video, die viraal ging op sociale netwerken, veroordeelt Parampil de schade van de Amerikaanse economische sancties tegen Venezolanen en waarschuwt ze dat Trump op weg is naar een nieuwe oorlog om olie.

"Stel je voor dat Hillary Clinton zou geweigerd hebben om haar nederlaag te accepteren na het verlies aan President Trump in 2016 en 24 Amerikaanse soldaten te verzamelen om te proberen het Witte Huis met geweld te veroveren. Ik denk niet dat ze vrij door de straten zou kunnen lopen zoals Guaidó nu in Caracas doet," Ze zegt ook dat de oppositie in Venezuela niet genoeg steun van de bevolking heeft: "Juan Guaidó heeft opnieuw laten zien dat hij alleen aan de macht zal komen op een Amerikaanse tank," besluit ze.

Monroedoctrine herleeft

Met Cubanismo.be veroordelen wij scherp de Monroedoctrine, die Trump in een nieuw kleed heeft gestoken. Latijns-Amerika is niet meer de achtertuin van de VS.  Het Venezolaanse volk moet zelf en in vrijheid en vrede over zijn toekomst kunnen beslissen.