Klimaatactieweekend van Cubanismo.be was een schot in de roos

Een weekend vol solidariteit met de klimaatslachtoffers en actie om eindelijk echte verandering af te dwingen en iets aan het klimaatprobleem te doen. 

Dit weekend waren we actief in het zwaar getroffen Verviers waar we hielpen bij de opkuis van de oevers van de Vesder rivier. We gingen een stuk opkuisen in één van de zwaarst getroffen delen van Verviers. Het leed is voor de inwoners nog lang niet geleden. Velen zijn amper klaar met de opkuis, er wacht nog een zware winter met hopelijk een heropbouw van de getroffen woningen. De mensen zijn bang en voelen zich compleet in de steek gelaten door de gemeente en de regeringen.

Tijdens het opkuisen komt het besef van de omvang van de ramp naar boven. Duizenden botervlootjes veel plastic tot hoog in de bomen. Stukken van auto’s enz. Een paar bewoners passeren langs de oever. Bedankt dat jullie dit doen. Nu worden we, wanneer we uit ons raam kijken niet meer geconfronteerd met de ravage en het vuil. De buurtbewoners blijven niet bij de pakken zitten en ze organiseren zich in wijkcomités om te kunnen opboksen tegen de verzekeraars.

Zondag gingen we onze verontwaardiging ventileren op de grote klimaatmars in Brussel. We stapten samen met Intal Globalize solidarity op met 2 slogans: Cuba laat haar mensen niet verdrinken & Stop vrijhandel om het klimaat te redden. De opkomst was veel beter dan verwacht uiteindelijk namen meer dan 50.000 mensen deel aan de betoging. Het was een zeer diverse mars met veel ambiance en duidelijke boodschap.

Met Cubanismo.be laten we de klimaatopwarming niet los, we zullen zeker verder deelnemen aan de komende klimaatacties en blijven berichten over de klimaatacties die Cuba onderneemt.