Je goede voornemen voor 2022 verander van bank

Veel banken maken overschrijvingen naar Cuba zeer moeilijk. Daarbij gaat het niet alleen over  specifieke overschrijvingen naar het eiland, maar nemen ze in heel Europa solidariteitsorganisaties In het vizier.

Dat was ook zo voor onze organisatie Cubanismo.be:

Cubanismo.be moest vergaande informatie verstrekken over haar organisatiestructuur, haar mogelijke betalingen, doelstellingen enz. Indien ze deze info niet zou ontvangen, dreigde BNP Paribas Fortis ermee om de rekeningen van onze organisatie te sluiten. In juni ontvingen we een brief met de boodschap dat onze rekening zou afgesloten worden vanaf 15 augustus, zonder verdere toelichting. We moesten dus snel op zoek naar een andere bank.

We zijn kwaad dat grootbanken een solidariteitsbeweging zo aanpakken. Vanuit onze verontwaardiging besloten we dus actie te ondernemen en een oproep aan jullie te verspreiden, zodat jullie zelf de stap kunnen zetten om van bank te veranderen.

De bank die wij hier viseren is BNP Paribas Fortis, maar soortgelijke problemen duiken ook op bij de ING bank. Bent u rekeninghouder bij één van die twee banken dan is het misschien nu wel de moment om een bankswitch te doen. Meteen een goed voornemen voor 2022 !

Van bank veranderen neemt wel even tijd maar is vrij eenvoudig.
De website: Bankswitch legt goed uit hoe dit in zijn werk gaat.

Maak de overstap naar een andere bank bijvoorbeeld: Triodos, VDK bank, … Informeer de bank dat je graag bij hen een rekening opent en vraag of zij overschrijvingen naar Cuba toelaten.

Het bedrag dat op je rekening staat en het bedrag dat op je spaarrekening staat, worden overgeschreven naar de zichtrekening van je nieuwe bank.

Informeer je huidige bank dat je naar een andere bank overstapt, en laat en ook weten waarom.

Voorbeeldberichtje:

Mevrouw, mijnheer,

Ik vind het absoluut niet kunnen dat u overschrijvingen naar Cuba of andere verrichtingen in het kader van de solidariteit met dit door de VS geblokkeerde land verhindert! U schendt daarmee resoluties van de UNO en zelfs van de EU, uit angst voor de VS. Daarom weiger ik nog langer klant bij u te zijn en deel u mee dat ik van bank verander.

Leve Cuba, leve de solidariteit met Cuba!

 Nog een laatste vraagje: laat het ook aan ons weten wanneer je de bankoverstap hebt voltooid en ook of je reactie kreeg van de bank i.v.m. de reden van je overstap. Mail naar Kasper@cubanismo.be. Bij vragen, mogelijke twijfels of nood aan extra info, kan je ook bij hem terecht.

Cubanismo.be wenst jou en je familie warme en gezellige eindejaarsfeesten. We hopen je te ontmoeten op een van onze activiteiten en acties in 2022.