Honduras: de eeuwige staatgreep

Zondag 27 januari werd onder luid protest in de straten van Tegucigalpa de zittend president voor een nieuwe periode ingehuldigd. De drie verkiezingen sinds de staatsgreep in Honduras in 2009 zijn allen ontsierd door bewijzen van fraude.Zo kon de extreemrechtse Nationale Partij aan de macht blijven. Tijdens de laatste verkiezing van 26 november ll , lag de Alliantie van oppositiepartijen, gevormd om de Nationale Partij te verslaan, op verkiezingsavond 5 % voorop met 57% van de stemmen geteld. toen het computersysteem van het verkiezingstribunaal crashte. Toen het tellen hervat werd 24 uur later, was de tendens plots omgekeerd en won de nationale partij geleid door president Juan Orlando Hernández, uiteindelijk met 1% ….

Het ‘Economist Magazine’ publiceerde een analyse van de gegevens, waaruit bleek dat een dergelijke omkering wiskundig onmogelijk was. Sindsdien protesteren de Hondurezen al 58 dagen lang, ondanks de aanhoudende aanvallen van politie en militairen, ook met echte kogels, waarbij minstens 20 demonstranten om het leven zijn gekomen, waaronder de zestigjarige Anselmo Villarreal. In enkele uren maakte kunstenaar Daniel Valladares een schilderij op basis van de video van Anselmo Villarreal. Zowel video als schilderij gingen viraal op de sociale netwerken van Honduras. Het regime van Hernández wordt ervan beschuldigd de huidige crisis ook te gebruiken om misdaden uit het verleden toe te dekken.

In 2015, kwam bewijsmateriaal naar boven dat de Nationale Partijleden van Congres bijna $300 miljoen uit het Fonds van Sociale Zekerheid had gestolen. Dat veroorzaakte een ineenstorting van het al schamele gezondheidssysteem en mensen stierven wachtend op bedden.

De Hondurezen hielden wekelijkse fakkelmarsen, wat uiteindelijk leidde tot de installatie van een nieuwe internationale instantie voor corruptiebestrijding: het MACCIH. (Steungroep tegen Corruptie en Straffeloosheid in Honduras). Dat orgaan stond op het punt om over 60 leden van het Congres feiten bekend te maken toen het regime woensdag een wet aannam die de vervolging van zowel huidige als voormalige leden van het Congres of ambtenaren verbiedt.

Sinds 2009 kent Honduras een grotere stijging van de militaire uitgaven dan elk land op het westelijk halfrond, met meer dan een verdubbeling van het budget sinds de staatsgreep. Het was nochtans niet betrokken was bij een buitenlands conflict. Deze week werd voor het eerst sinds de jaren tachtig een burger binnen een militaire basis berecht. In de buurt van het gebouw, waar activist Edwin Espinal werd geconfronteerd met dubieuze beschuldigingen, werden geen pers en mensenrechtenambtenaren toegelaten.

De regering van de Verenigde Staten, Canada en Europa hebben hun bezorgdheid over de mensenrechten in Honduras kenbaar gemaakt, maar hebben officieel aangekondigd dat zij met het regime zullen blijven samenwerken, dat tientallen miljoenen dollars aan militaire uitgaven zal doen.

Hoewel de regeringen van het Westen geen maatregelen hebben genomen om de situatie te verbeteren, zijn er andere vormen van internationale solidariteit geweest, zoals een delegatie van Afro- Amerikaanse kunstenaars, intellectuelen en ondernemers, waaronder de directeur van het Smithsonian Institute of Cultural Studies, James Early en Dr. Danny Glover.

Die zei: ‘Wat we hier zien, zien we ook bij ons (in de VS): verraderlijke manieren van privatisering van de publieke ruimte. De overdracht van enorme (belastings-)middelen aan multinationals op meerdere niveaus. En wie zijn dezelfde slachtoffers?: Vrouwen, kinderen, armen, mensen zonder recht en gemarginaliseerd.

Therealnews