Het 'eeuwige leven' in Cuba

Wist je dat, van de 11,2 miljoen Cubaanse inwoners er 2.135 meer dan 100 jaar oud zijn, drie daarvan zijn zelfs tussen 113 en 115 jaar?'

's Werelds vierde oudste vrouw

Volgens het tijdschrift Juventud Rebelde leven ze hoofdzakelijk in de Oostelijke provincies en in de hoofdstad Havana. Meer dan 1.200 onder hen zijn vrouwen, de oudste Cubaanse vrouw heet Maria Emilia Quesada Blanco: 116 jaar. Wereldwijd zou zij de vierde oudste vrouw zijn, maar daarover wordt niets gepubliceerd in de internationale cijfers. Guess why ...

Enkele cijfers

Vergeleken met andere landen op het Amerikaanse continent heeft Cuba het hoogste verouderingspercentage. 20% van de Cubaanse bevolking (2,2 miljoen) is ouder dan 60 jaar. De levensverwachting bedraagt 79,7 jaar in Cuba. Voor de hele Belgische bevolking bedroeg de levensverwachting bij de geboorte sinds vorig jaar 81,4 jaar: 83,7 jaar voor vrouwen en 79,0 voor mannen. De verschillen zijn dus klein ook al is Cuba geen rijk Westers land. Het BIP ligt er 9x lager.

Het is geweten dat met de leeftijd zowel mentale als fysieke kwaaltjes komen. Dat is minder het geval in Cuba, want uit recent onderzoek blijkt dat een grote meerderheid van deze honderdjarigen, noch dement, noch gehandicapt, noch volledig afhankelijk is.

Waaraan is die veroudering dan te danken?

Simpel, de som van een sterke daling in de vruchtbaarheid én in de mortaliteit gedurende 60j revolutie en gratis toegang tot gezondheidszorg en sociale zekerheidsprogramma's. Daarbij stopt het niet: vanaf 100 jaar krijgen bejaarden een garantie op een driemaandelijkse medische chek-up, die zelfs maandelijks wordt bij de meest kwetsbare mensen.

Schitterend nieuws, maar laten we ook eens de ander kant van de medaille bekijken. Cuba heeft dit jaar slechts 116.872 geboortes geregistreerd, dat zijn er 8.192 minder vergeleken met 2015. Nog maar recent heeft de Cubaanse regering wetten gestemd om de nataliteit te stimuleren, het 'belangrijkste demografische probleem' van het eiland.