Het doel is duidelijk: militaire interventie.

Stel je even voor: een groep Belgen organiseert een betoging in Brussel waarbij pancartes worden gedragen die vragen om een humanitaire interventie van Duitsland omdat de Belgische regering haar plicht niet doet … Zou het lang duren voor ze worden opgepakt en veroordeeld voor landverraad? Wellicht niet, en terecht. Als op 11 juli hetzelfde gebeurt in Cuba .....

....trachten de VS-media de wereld een verhaal voor te spiegelen van vreedzame protesten in Cuba die "gewelddadig worden onderdrukt" door de regering. Nochtans tonen foto’s demonstranten die politievoertuigen omkeren en stokken dragen en was er anderzijds geen gebruik van traangas, (rubber)kogels, matrakken of massale arrestaties. Slechts enkele geweldenaars werden opgepakt.

De imperiale machten en hun huurlingen laten overvloedig horen dat er humanitaire interventie nodig is om de gezondheidssituatie aan te pakken. Het uiteindelijke doel is ondubbelzinnig een militaire interventie in de Caribische natie. Het is de gefrustreerde droom van de annexionisten van altijd, die hun lot laten afhangen van de invasie van de Yankee-mariniers in Cuba. Dit is wat El Nuevo Herald* duidelijk maakt in zijn krantenkoppen van vandaag 12 juli.

Meer dan 500.000 mensen willen een militaire interventie in Cuba

Het opzet van dit manoeuvre is doorzichtig: een incident uitlokken dat de lont aan het vuur steekt en het geweld zal uitlokken dat nodig is om een interventie te ‘verantwoorden’. Degenen die tweets en berichten lanceren over de zgn. oproep van de revolutie aan de Cubanen tot geweld tegen de protesteerders -absoluut fake news -, zijn dezelfden die oproepen tot en verlangen naar een bloedige militaire interventie in Cuba.

De gerenomeerd Spaanse IT- analist Julián Macías Tovar heeft de heftige digitale campagne van de afgelopen dagen tegen de Cubaanse Revolutie, ontleed. Ze werd gelanceerd vanuit het buitenland en had als referent de Argentijn Agustín Antonelli, een rechts politicus die heeft deelgenomen aan verscheidene operaties tegen linkse politici in Latijns-Amerika. De eerste account die de HT #SOSCuba gebruikte in verband met de COVID-situatie in het land, is in Spanje gevestigd. Zowel op 10 als op 11 juli verzond die meer dan duizend tweets, met een automatisme van 5 retweets per seconde.

Tovar wijst er in zijn nauwgezette onderzoek op dat er tweets zijn gestuurd om kunstenaars te laten deelnemen met de HT #SOSCuba: protest voor de doden veroorzaakt door COVID en het gebrek aan medische middelen. Op deze tweet zijn meer dan 1100 reacties binnengekomen. Opvallend is dat die bijna allemaal afkomstig zijn van nieuw aangemaakte accounts, of met een maximale leeftijd van één jaar. Meer dan 1.500 van de accounts die met de hashtag #SOSCuba aan de operatie deelnamen, werden tussen 10 en 11 juli aangemaakt. Bij de operatie werd intensief gebruik gemaakt van robots, algoritmen en voor de gelegenheid nieuw gecreëerde accounts.

Het is duidelijk: de revolutie zal de straten niet overgeven aan hen die Yankee laarzen op Cubaans grondgebied willen, en zal de soevereiniteit en onafhankelijkheid verdedigen van een natie die zo hard heeft gevochten om die te veroveren. 

Daarom roept Cubanismo.be op om aanwezig te zijn op een concentratie aan het Brusselse Centraal Station donderdag 17.30u. Een manifestatie voor Cuba, het Cubaanse volk, zijn revolutie en zijn regering. Cuba sí Yankee No!

 

*: De meest gelezen Spaantalige krant in de VS, van grote invloed in Florida, waar een grote Cubaanse gemeenschap woont.