Het Cuba beleid van Trump bemoeilijkt export sigaren

Het Spaanse Tabacalera heeft een joint venture met de Cubaanse staat, Corporación Habanos, met merken als Cohiba of Montecristo. Drie maanden geleden startte de groep die o.a. eigenaar is van het Madrileense bedrijf Imperial Brands een verkoopproces ter waarde van 1 miljard euro.

De druk van de Trump-administratie op Cuba maakt het moeilijk om Tabacalera te verkopen, het Spaanse bedrijf dat eigendom is van Imperial Brands, een van de wereldleiders in de marketing van premium sigaren onder merknamen van internationaal prestige zoals Cohiba, Montecristo of Romeo y Julieta. De Britse multinational, ook eigenaar van Winston, West, of Blu, naast vele andere merken, begon afgelopen april een verkoopsproces van haar Spaanse dochteronderneming. De operatie wordt geschat op 1 miljard euro. Imperial Brands heeft de investeringsbank AZ Capital gecontracteerd om het proces te organiseren.

Afgelopen mei heeft de Amerikaanse regering een aantal maatregelen in werking gesteld die in de oude Helms-Burton-wet tegen Cuba waren voorzien en die tot nu toe, sinds het presidentschap van Bill Clinton, opgeschort bleven. In het bijzonder Titel III van de controversiële wet, die in het leven is geroepen om Amerikanen, met inbegrip van genationaliseerde Cubanen, voor Amerikaanse rechtbanken te kunnen aanklagen voor de onteigening van eigendommen in Cuba die plaatsvond na de revolutie onder leiding van Fidel Castro in 1959.

Volgens bronnen die deelnemen aan het proces van de verkoop van Tabacalera, heeft een internationaal fonds dat belangstelling voor de operatie had getoond, zich teruggetrokken in het licht van de dreiging van het beleid van Trump ten aanzien van Cuba. Tabacalera, dat ook een sterke aanwezigheid heeft in de Amerikaanse markt, heeft een joint venture opgericht met de Cubaanse staat;  Corporación Habanos, waarmee de merken Cohiba, Romeo en Julieta, en Montecristo, waarin het 50% van het kapitaal controleert, op de markt worden gebracht.

Het fonds vreest dat een of andere Cubaanse familie de fabriek of het land dat nu door Habanos wordt beheerd en onteigend werd  na de revolutie, opeist" verklaren de geraadpleegde bronnen. Vanuit Londen verzekert Imperial Brands groep weliswaar dat de door Trump opgelegde maatregelen geen invloed hebben op de operatie. "Voor alle duidelijkheid, er is geen impact," zeiden ze. "We hebben veel belangstelling gekregen voor Tabacalera en we blijven vooruitgaan in het verkoopproces," voegden ze eraan toe. Corporación Habanos behaalde vorig jaar een omzet van 196 miljoen pond, bijna 219 miljoen euro, volgens het laatste jaarverslag van Imperial Brands.

De Britse groep nam de verkoop van Tabacalera op in haar in mei 2018 aangekondigde desinvesteringsprogramma, waarmee zij voornemens is tot 2 miljard pond binnen te halen. "Het is een uniek luxebedrijf met een andere consumentenbasis dan andere  bedrijven van de Imperialgroep", zei het bedrijf eind april vorig jaar, toen het de operatie bevestigde.

Vozpopuli