Herinneringen aan Tsjernobyl

Fidel had een programma voor medische zorg en revalidatie opgezet voor de slachtoffers van blootstelling aan straling van de getroffen kerncentrale. Het waren bijna allemaal Oekraïners, en enkele Russen en Wit-Russen.

Als journalist bezocht ik in Tarará, een strand ten oosten van Havana, meermaals groepen Oekraïense kinderen die het slachtoffer waren van het kernongeval in Tsjernobyl.

Ik was ook getuige van de bewondering en dankbaarheid die Fidel ondervond vanwege de families van deze kinderen, die hij bij verschillende gelegenheden bezocht, nadat hij de eerste groep had ontvangen op de trappen van het vliegtuig dat hen naar ons land bracht. Hij signeerde zijn olijfgroene pet en gaf die cadeau aan een Oekraïens meisje, vroeg artsen en managers naar het zorgprogramma voor minderjarigen, hun meest voorkomende ziektebeelden en de evolutie tijdens hun verblijf op het eiland.

Duizenden Cubanen waren bij het programma betrokken en meer dan 25.457 mensen, waaronder 21.378 kinderen, ontvingen gespecialiseerde medische zorg.

Ons land stelde zijn gezondheidsinstellingen ten dienste van hen. Meer dan 300 kinderen werden behandeld voor hematologische ziekten, hoofdzakelijk leukemie, 136 voor verschillende tumoren. Er werden veertien complexe hartoperaties uitgevoerd, twee niertransplantaties, zes beenmergtransplantaties, naast vele andere behandelingen.

Alles werd gratis gedaan, als uiting van liefde en solidariteit, attributen die in contrast staan met degenen die vandaag duizenden tonnen wapens sturen naar Oekraïne, een land dat gegijzeld is door het hegemonistische beleid van de VS en de NAVO, om Rusland te confronteren.

Op 2 april 2010, ter gelegenheid van de 20e verjaardag van het programma voor de opvang van kinderen die getroffen zijn door de straling van de kerncentrale van Tsjernobyl, erkende de voormalige Oekraïense president Leonid Koetsjma tijdens een evenement in Havana Fidel als de grootste bezieler van een menselijk werk dat de opvang van deze Oekraïense minderjarigen inhield.

Bij die gelegenheid kondigde Koetsjma aan dat aan Fidel de Orde van Verdienste, eerste graad, en aan de toenmalige president Raúl Castro de Orde van Prins Jaroslav de Wijze, eerste graad, zou worden verleend.

Hij reikte prijzen uit aan artsen, diplomaten en medewerkers die hadden bijgedragen tot de succesvolle verwezenlijking van dit programma, dit alles om het leven te redden van kinderen en jongeren, die voor altijd in hun hart de onuitwisbare stempel zullen dragen van de vriendschap tussen de volkeren van Oekraïne en Cuba.

Vandaag, nu dat land moeilijke tijden doormaakt in een door de Verenigde Staten en de NAVO uitgelokte oorlog, herinneren we ons  de tranen en vreugde van kinderen die met hun familie uit het verre land kwamen, aan wie Cuba een deel van wat het had gaf om hun leven te redden.

Op momenten als vandaag gedenken wij die Oekraïners, en samen met hen roepen wij op tot beëindiging van de oorlog en tot toetreding van dat land tot de internationale gemeenschap van landen zonder oorlogszucht en met een neutraal karakter dat niet mag veranderen, hoezeer de aanjagers van haat en confrontatie, namelijk de regering van de VS en de NAVO, het land ook op het verkeerde pad willen brengen, als gijzelaar van hun uitbreidingsbeluste politiek.

Granma, 4 maart 2022