Haste Siempre Commandante!

Vandaag zou Fidel Castro die op 25 november 2016 overleed, 93 geworden zijn. Enkele uitspraken van hemzelf en anderen om de eeuwige leider van de Cubaanse revolutie en één van de belangrijkste werelddenkers, doeners en strijders van deze en vorige eeuw te herdenken.

…Het internationalisme is de mooiste kern van het Marxisme-Leninisme en zijn ideaal van solidariteit en broederlijkheid onder de volkeren. Zonder internationalisme zou de Cubaanse revolutie niet eens bestaan. Internationalist zijn is onze schuld aflossen met de mensheid “

Fidel 26 juli 1978

"....We kunnen de hoop die Cuba vandaag de dag is voor de volkeren van Amerika niet opgeven. Cuba - en ik zeg dit zonder gevoel van trots, want dat brengt  ons alleen maar verantwoordelijkheden - is vandaag de dag als een lichtpuntje voor Amerika, als een lichtje dat de weg kan wijzen, een klein landje dat tevoorschijn  komt zonder enige ambitie van enige vorm van overheersing, een klein land dat zich met zijn revolutie aandient , zonder enige vorm van persoonlijke ambitie. Cuba, dat vandaag in zijn Revolutie zonder eigenbelang en met gulheid , een licht vormt dat niemand kan verdenken, waar niemand met argwaan naar kan kijken, want het zal nooit te zien zijn op Cuba, als het zich niet geheel geeft aan de broedervolkeren , als  het niet geheel solidair is met hen …”

Fidel 5 mei 1959 Montevideo


Het Cubaanse volk en Fidel Castro geven ons hun hart, hun leven, alles; en ik geloof dat dit een mooi voorbeeld is van het leven, van de vastberadenheid. En we moeten ons blijven verenigen en vechten, want de strijd is nog niet afgelopen.

Adolfo Pérez Esquivel, Nobelprijs voor de Vrede, 2000


Fidel heeft getoond dat het mogelijk is dat een land, middenin de strijd, zonder middelen, kan voorzien in huisvesting, gezondheid, werk en alles wat de mensheid nodig heeft. En ze kijken naar de rest van de wereld. We hebben dat model nodig.

Ramsey Clark, VS-procureur-generaal, 2001


Ik bewonder Fidel Castro omdat gelijk welke natie die zijn eigen samenlevingsmodel kiest, dat hen het meest geschikt lijkt, in de ogen van Washington een bedreiging vormt: een aantasting van hun belangen in de regio. Daarom beschuldigen ze hen van communisme en worden onmiddellijk slachtoffer van hun vijandigheid.

Harry Belafonte


Ik heb met Fidel Castro over alles gepraat, over het leven, over cultuur. Fidel is een genie, een humanist, en ik denk dat hij nooit met ons heeft willen breken. De Cubanen hebben een zeer open geest en zij hebben geen enkele vijandigheid tegenover het Noord-Amerikaanse volk.

 Jack Nicholson


Fidel, als er iets is wat ik in al die jaren van oprechte en mooie vriendschap heb geleerd, is het dat trouw geen prijs heeft, dat een vriend meer waard is dan al het goud in de wereld, en dat over ideeën niet wordt onderhandeld.

Diego Maradona

 

Castro heeft niet de pretentie een groot redenaar te zijn. Zijn speeches zijn didactisch (…) Castro legt van begin tot einde uit waarom een hervorming werd beslist. Hij begint traag, daarna komt hij op gang en uiteindelijk groeit zijn verhaal onder het gejuich van de toehoorders, dat nooit ontbreekt. Op dat punt gekomen drukt hij zich met een zeldzame welsprekendheid uit: iets tussen geweld en passie in. Het is werkelijk prachtig.

 Jean-Paul Sartre