Evo Morales: Ernesto Che Guevara is onsterfelijk voor Bolivia en de wereld

De Boliviaanse president had het over Ernesto Guevara op de sterfdag van zijn enige guerrillerra, nu ook de verjaardag van Che's fysieke uitschakeling nadert.

Op de 65ste verjaardag van de petroleumvakbond, zei Morales dat de guerrillabewegingen in Latijns-Amerika, zoals die van Che in Bolivia, de regio wilden bevrijden van dictaturen en de dominantie van de VS-regeringen. “Het vaderland en de soevereiniteit, moet je met je leven verdedigen”, zo refereerde Morales naar Che. Hij herinnerde ook aan het werk van de enige vrouw in Che’s rangen in Bolivia: Tamara Bunke Bider, die samen met andere compañeros sneuvelde op 31 augustus ’67 toen ze in Rio Grande in een hinderlaag vielen.

Hier riep de Petroleumarbeiders, het Boliviaanse volk en iedereen ter wereld op om deel te nemen aan de activiteiten die tussen 6 en  8 oktober zullen doorgaan in het departement Santa Cruz om de 50 ste verjaardag van de inzet van Che in Balivia te vieren. Er worden duizenden mensen verwacht in Vallegrande, de gemeente waar Che werd vermoord.

Op 8 oktober wordt ook een internationale jongerenmars gehouden van Pucará tot La Higuera, het gehucht waar hij werd omgebracht. Ook zullen verschillende NGO’s die Che’s ideeën in de praktijk brengen nemen deel.

Cubanismo.be herdenkt uiteraard ook Che, elk jaar op ChePresente, maar dit jaar (16 en 17 sept.) heel in het bijzonder. Bekijk HIER het programma

Cubadebate