Elsa passeert Cuba zonder doden of materiële schade dankzij goede voorbereiding.

Tropische storm Elsa is gelukkig  geen gevaar gebleken voor Cuba. Elsa is afgezwakt sinds ze in Cuba aan land kwam bij de Varkensbaai, in Matanzas, deze maandag 5 juli om 14.00 uur plaatselijke tijd. De storm stak over van de zuidkust naar de noordkust van de aangrenzende provincie Mayabeque. De schade door de doortocht, wordt nog berekend door de autoriteiten, die menen dat deze niet aanzienlijk is.

Elsa lijkt het eiland meer voor- dan nadelen te hebben gebracht. Alvorens Matanzas te bereiken, is zij door de wateren van de zuidelijke Caraïben getrokken, waardoor stormwolken de hemel bedekten van Guantanamo tot Cienfuegos. In deze provincies werd geen materiële schade noch verlies aan mensenlevens geregistreerd en de regens vulden de stuwmeren die de bewoners en de landbouw van water voorzien.

Elsa bleek geen groot probleem te zijn, maar toch was heel Cuba voorbereid op het ergste. Sinds eind vorige week hebben de Cubanen alle rapporten van de deskundigen van het Meteorologisch Instituut van het land (INSMET) ter harte genomen en de maatregelen van de civiele bescherming van het land opgevolgd.

Dankzij de tijdige informatie, de deskundigheid van de Cubaanse meteorologen en de ervaring van de bevolking met orkanen en tropische stormen, is Elsa door Cuba getrokken zonder diepe sporen na te laten. De regering en de plaatselijke autoriteiten hebben snel gehandeld, zelfs in de meest complexe situatie die het land sinds het begin van de pandemie heeft gekend. Dagen voor Elsa's aankomst evacueerden de autoriteiten meer dan 200.000 mensen en namen zij de nodige gezondheidsmaatregelen om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen. Deze maandag was er geen ziel te bekennen in de straten van Havana, ook al scheen de zon het grootste deel van de namiddag. 

Geconfronteerd met meteorologische gebeurtenissen, zijn de Cubanen gedisciplineerd. Zij vertrouwen op de autoriteiten, journalisten en wetenschappers, die onvermoeibaar doorwerken totdat het verschijnsel geen potentieel gevaar meer vormt voor het leven van de burgers. De mensen hebben geen gebrek aan informatie. Zoals gebruikelijk bij natuurverschijnselen zoals deze, zond het Cubaanse televisie-informatiesysteem een ononderbroken speciaal programma uit over de doortocht van Elsa door het eiland. De traditionele media maakten gebruik van de sociale netwerken om informatie te delen, gevoed door getuigenissen en berichten van burgers van elk gebied. 

Het orkaanseizoen in de Atlantische Oceaan, dat op 1 juni is begonnen, zal actief zijn tot 30 november. Het INSMET voorspelt dat verscheidene orkanen in de regio zullen circuleren en verzekert dat er een waarschijnlijkheid van 85 procent is dat Cuba door ten minste één van deze orkanen zal worden getroffen. Een onheilspellend aspect van Elsa was hoe vroeg in het seizoen een storm met bijna orkaanwinden en regen ons eraan herinnert dat de klimaatverandering reëel is.

Dit nieuws komt te midden intense dagen van voortdurende strijd tegen COVID-19, tekorten aan medicijnen en voedsel, een economische crisis verergerd door de blokkade van de VS, en uitputting als gevolg van een pandemie waar geen einde aan lijkt te komen. Maar Cuba kijkt vooruit en doet dat met humor. Nadat de storm het land had verlaten zonder grote verwoestingen aan te richten, begonnen op sociale netwerken tientallen ‘memes’ te circuleren over hoe Elsa geen enkele kans had om Cuba te verwoesten. 

Een ervan luidt: "Elsa's grootste fout was binnen te komen via de Varkensbaai," zinspelend op de plaats waar huurlingen in dienst van Washington in 1961 probeerden het eiland aan te vallen om de pasgeboren Cubaanse Revolutie omver te werpen. "Ze werden verslagen in minder dan 74 uur, en Elsa ook," luidt een andere meme.

 

Bron: Resumen Latinoamericano - Engels