El ron de Cuba: terug naar de bron

Havana Club mag nog steeds niet verkocht worden in de States, of toch: Tot voor kort verkocht Bacardí er onder die naam: Rum die op de Dominicaanse republiek wordt gemaakt met een gestolen merknaam. Knack-WE maakte een mooi stukje over de rumcultuur op het eiland.

Rum: het is voor Cubanen wat voor de gemiddelde Belg een pintje is, en zelfs nog een tikkeltje meer. De eilandbewoners zijn zo verweven met de drank dat ze elke fles opnieuw verheffen tot symbool van hun onafhankelijkheid en levenslust. Een bezoek aan het eiland leert dat dat niet eens een verkoopspraatje is.

Cuba was al langer het wereldwijde centrum van de rum, maar pas tijdens de Amerikaanse drooglegging in de roaring twenties bereikte de cultstatus van het eiland haar hoogtepunt. Op het moment dat de bars in Noord-Amerika verplicht de deuren moesten sluiten, floreerden de nachtclubs in Havana. Het is tegen die achtergrond dat cocktails met ronkende namen als de Daiquiri, Mojito, El Presidente en Cuba Libre het daglicht zagen.

Sommige van de bars waarin deze cocktails voor het eerst gemixt werden, brengen de straten van Havana nog steeds tot leven. Vroeger werden ze gefrequenteerd door spraakmakende figuren als Ernest Hemmingway, vandaag zijn het vooral toeristen die de sfeer van een 'bar autentico' willen opsnuiven.

LEES VERDER OP  Knack-Weekend